olvasói levél

2021.04.20. 21:49

Példás összefogással tették rendbe Demjént

Minden helyi civil szervezet tagsága s még a szomszéd község lakosai is megmozdultak.

HEOL

Megtelt a nyolc köbméteres konténer szeméttel Fotó: MW

Sikeresek voltak a napokban szervezett szemétgyűjtési akciók megyénkben. A Demjéni Hegyközség felhívására két hete, szombaton közösen mozdultak meg az Együtt Demjénért Alapítvány, a helyi polgárőr-egyesület, a roma nemzetiségi önkormányzat és a Demjéni Varázs Óvodaegyesület képviselői. A Kerecsendi Borklub Egyesület tagsága is csatlakozott kezdeményezéshez.

Sajnos, egyre több az illegálisan lerakott hulladék a külterületeken, így azzal szembesülünk, hogy a nagy odaadással és igényességgel művelt szőlőterületek környékén is tarthatatlanná vált a helyzet. A hegyközségi tagok két-három tagú csapatokat szervezve, a dűlőket egymás közt felosztva, védőmaszk használata mellett kezdték meg a területek megtisztítását. A szemeteszsákokat a hegyközségi iroda udvarára szállítottuk, ahol az erre az alkalomra rendelt konténerbe kerültek. Reggel kilenc órakor a hegyközség udvarán ötven-hatvan ember gyűlt össze, a kerecsendi termelők a temető feletti szőlőterületen gyülekeztek.

Menyhárt László hegyközségi elnök úgy fogalmazott, nem emlékszik az elmúlt évtizedekben a mostanihoz hasonló, széles körű összefogásra, amelynek köszönhetően demjéniek és kerecsendiek fogtak volna össze környékük megtisztítására. Feketéné Nagy Erika, az Együtt Demjénért Alapítvány vezetője szintén a példás összefogást hangsúlyozta, s külön megköszönte az lakosok önkéntes részvételét.

Megtelt a nyolc köbméteres konténer szeméttel
Fotó: MW

A nap végére megtelt a nyolc köbméteres konténer. A demjéniek büszkék arra, hogy 2001 óta, az előző kivételével, szinte minden évben megszervezték a „tisztább településért” programot a faluban. Az akciók sikere a településen élők együtt gondolkodásában rejlik, de az a tény, hogy még mindig sokan vannak, akik nem megfelelően állnak a hulladékkezeléshez, szomorúságra ad okot.

A közösségépítő mozgalomnak szemléletformáló célja is volt, van. Örömmel láttuk, hogy a résztvevők között családok is megjelentek az egészen kicsi gyerekekkel.

Köszönet a főszervezőknek, a közreműködőknek, az önkénteseknek egyaránt a lelkes munkájukért!

Prokaj Milán, Kerecsend

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában