a természet kincsei

2021.05.23. 15:00

A szilvásváradi füvesasszony elárulta, mennyi vitaminbombát rejt a Bükk

Hócza Henrietta szilvásváradi őstermelő több termékével is elnyerte a „Bükki Nemzeti Parki Termék” védjegyet. Vele beszélgettünk a Dajka-dűlő kincseiről.

Heol

btrhdr

Hócza Henrietta tanulmányai befejezését követően került a festői szépségű Szilvásváradra, ahol – miután megismerkedett férjével – 1998 óta él. Dolgozott a helyi vendéglátásban, gyerekei születését követően viszont lassacskán felhagyott a szakmával. 2013-ban kezdett el családi birtokukon a gyógynövények termesztésével foglalkozni és vállt őstermelővé.

Érdeklődése és szenvedélye az évek során nem lankadt, így elvégzett egy gyógy- és fűszernövény termesztői iskolát, majd Aranykalászos gazda képesítést is szerzett, mellyel párhuzamosan kertje is egyre jobban bővült a varázslatos szépségű Dajka-dűlőben.

A Dajka-Dűlő varázslatos környezetben fekszik Fotó: beküldött

- A jelenlegi terület közel egy hektáros, ahol a gyógynövények mellett elsősorban homoktövissel, csipkebogyóval és nemes bodzával foglalkozok. Tartósítószer mentes szörpöket, lekvárokat készítek, a gyógynövényekből pedig teafüveket, szárítmányokat állítok elő – részletezte az őstermelő.

Henrietta elmondta, hogy mindig is érdeklődött a gyógynövények iránt, a szilvásváradi táj, és maga a Dajka-dűlő pedig még jobban inspirálta arra, hogy bemutassa és megismertesse másokkal is a vidéket egészséges termékein keresztül.

A termékeket tartósítószer nélkül készíti az őstermelő Fotó: beküldött

- A Dajka-dűlő egy Natura 2000-es terület közvetlen szomszédságában található, apránként a kapott részhez vásároltunk területeket, végül így növekedett majd' egy hektárrá. Itt található a homoktövis ültetvényem és a gyógynövényes kertem, illetve a nemes bodza is ide lett telepítve – mesélte a füvesasszony.

Henrietta kezdetekben csak Szilvásváradon mutatta be termékeit egy helyi étteremben, majd falusi rendezvényeken is részt vett. 2019-ben Bükki Nemzeti Park termékdíjat kapott három terméke, onnantól kezdve vált egyre ismertebbé. Egészséges termékeit mára már nem csak a környékről, hanem Budapestről, Szegedről is vásárolják.

- Az egyik legkedveltebb termékem a homoktövis nektár, amit szeptembertől készítek és teljesen jövő év januárjáig kitart. Ez egy igazi immunerősítő vitaminbomba, melyet homoktövis sűrítményből állítok elő méz hozzáadásával. Nagyon kedvelt lett a vevőim körében, akik kipróbálták, következő évben is visszajönnek érte. A gyógynövényekből pedig a frissítő herba keveréket emelném ki, amely megkapta a nemzeti park termékdíját is. Négy összetevőből áll, citromfű, menta, körömvirág és bodzavirágzat.

A szilvásváradi őstermelő mindemellett lekvárokat, szörpöket és szárítmányokat is előállít. A csipkebogyóból lekvárt és szörpöt, magát a bogyót pedig teának hasznosítja. A hamarosan megjelenő bodza virágzatából szörpöt és teát készít. A homoktövis levélzetét, bogyóját is gyűjti, előbbiből szárítmányt, őrleményt és nektárt állít elő.

Az szilvásváradi füvesasszony az elkövetkező időszak terveiről is kérdeztük. – A jövőre nézve szeretnék egy újabb terméket kitalálni mellyel indulnék a Bükki Nemzeti Park következő pályázatán. Emellett tervbe van, hogy kialakítok egy bemutató kertet, ahová a helyi általános iskolások kilátogathatnak és betekintést nyerhetnek a Dajka-dűlő mindennapjaiba – zárta Hócza Henrietta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában