autósok

2021.05.22. 18:11

Durva videó az M3-asról: ezért vezess mindig az út- és látási viszonyoknak megfelelően

Az M3-ason a szakadó esőben közlekedő sofőr elvesztette uralmát a jármű felett, és csak kevesen múlott, hogy nem történt nagyobb baj.

Heol

Mostanában az időjárás elég szélsőséges, egyik nap nyár van, másnap pedig mintha november közepén találnánk magunkat. Nem véletlen, hogy ilyenkor a szakemberek, hatóságok azt kérik a közlekedőktől, hogy mindig az út- és látási viszonyoknak megfelelően közlekedjenek – írja a közút instagram bejegyzésében.

" data-instgrm-version="13">

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Hogy miért, arra egy jó példa ez a napokban készült felvétel az M3-as autópálya 128-as kilométerszelvényéből. Jól látszik, hogy a szakadó esőben nagy tempóval a belső sávban közlekedő személyautó valamiért az elválasztósáv felé haladt, majd a korrekció során beszitál, irányíthatatlanná válik és a szalagkorlátnak csapódik. Szerencsére nem történt nagyobb baj, és még a kamionok is éppen meg tudtak állni a visszacsapódó jármű előtt.

Ez egy vízen csúszásos, vagy eredeti angol kifejezésként használva aquaplaning eset volt. Ez akkor fordul elő, ha a víz nyomása nagyobb, mint a gumik útra ható nyomása és ilyenkor, mint egy csónak, „felsiklik” az autó a víz tetejére. Magyarul a tapadás megszűnik az úttal, az autó kormányozhatatlanná válik. Ennek több oka lehet: ha túl nagy a sebesség és ha a gumin nem elég mélyek a vízelvezető rések, így a víz megrekedhet a gumi alatt.

A hosszú hétvégén is várható jelentősebb csapadék ezért, érdemes lesz most is figyelni arra, hogy az út- és látási viszonyoknak megfelelően közlekedjenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában