Dobó István-laktanya

2021.05.15. 15:30

Kiderült: már tárgyalnak az egykori egri laktanyáról

Az egri Dobó István-laktanya hasznosítása időről időre téma volt az egri közéletben, azonban máig nem sikerült rendezni a több mint egyhektáros terület helyzetét. Most a Momentum egri szervezete konzultációt indít a hasznosítás kérdéséről, így helyi vezetőket kérdeztünk a témáról.

Szabadi Martina Laura

A laktanya 2015-ben, utoljára ekkor használta a törvényszék

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Berán Dániel

– Számos jó példa van hazánkban a hasonló épületek hasznosítására, lehetőség tehát van. Mi azt szeretnénk, hogyha az épület kérdéséről párbeszéd alakulna ki, ezért egy konzultációba kezdünk, melynek az a célja, hogy megtudjuk, mit látnának itt szívesen a helyiek – közölte a napokban sajtótájékoztatón Jánosi Zoltán, a Momentum ellenzéki előválasztási jelöltje.

Elmondta, hogy a beérkezett ötleteket vizuálisan is megjelenítenék. Hozzátette, jelöltként az a célja, hogy az önkormányzattal karöltve megvalósítsák ezt a következő években, ehhez mindenképp kormányzati segítségre és uniós támogatásra lesz szükség. Emlékeztetett arra is, hogy a legutóbbi önkormányzati választások évében Mirkóczki Ádám polgármester céljául nevezte meg a laktanya hasznosítását, sőt gazdasági programban is van róla szó, de mint mondja, eddig ez – mint a korábbi években – csak ígérgetés.

– Örömmel tölt el, hogy a Momentum végre elolvasta a 2019-ben kiadott polgármesteri programomat, és felfedezték benne azt a vállalásom, hogy az egykori Dobó István-laktanyát városi tulajdonba kívánom venni – reagált a fentiekre lapunknak Mirkóczki Ádám.

A laktanya 2015-ben, utoljára ekkor használta a törvényszék
Fotó: Berán Dániel / Heves Megyei Hírlap

– Sajnálom azonban, hogy a minimum tájékozódást is elkerülve, ostobaságokat nyilatkoznak, és egy teljesen fölösleges petíciózásba kezdenek nyilvánvalóan a politikai hangulatkeltés okán. A Momentumnak azt tudom javasolni, hogy nyugodtan kereshetnek más ügyet az aláírásgyűjtéshez, mert a laktanyáé lassan lezárul. Velük ellentétben ugyanis én nemcsak beszélek, hanem teszek is, hiszen már polgármesteri beiktatásomat követően felvettem a kapcsolatot a Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-vel, amely jelenleg tulajdonosa az ingatlannak. Tavaly év végén személyesen volt alkalmam tárgyalni a laktanyáról többek között Palkovics László miniszter úrral, valamint számos minisztérium államtitkárával az épületegyüttes jövőbeni sorsát illetően,

amely tárgyalások már akkor bizakodásra adtak okot.

Tekintettel arra, hogy sokszereplős az ügy és számos körülményt, célt kell közös nevezőre hozni, nagyon alapos tervezést, körültekintést és tárgyalást igényel a kérdés. Jelenleg azt tudom mondani, hogy már meglehetősen előrehaladottak a tárgyalások, és jó esély van arra, hogy a laktanya záros határidőn belül városi tulajdonba kerüljön végre. Ötleteink és konkrét javaslataink természetesen vannak az ingatlan későbbi felhasználásával, hasznosítási lehetőségeivel kapcsolatban, de erről akkor érdemes beszélni, ha az első és legfontosabb, a tulajdonjogi kérdést lezártuk – részletezte a polgármester.

Egyébként Mirkóczki Ádám kérdéseinkre szerdán érkezett válaszai kisvártatva megjelentek egy nemrégiben létrehozott online portálon is, később a polgármester közösségi oldalán.

Jánosi Zoltán, a Momentum ellenzéki előválasztási jelöltje a fentiekre reagálva elmondta, egyfelől örül, hogy a polgármester odafigyel a politikai szereplők tevékenységére másfelől érthetetlen a reakciója.

– Számomra öröm, hogy már tárgyalásokat kezdeményezett. Habár ezért tapsot ne várjon, hiszen az a dolga, hogy az egri ügyekkel foglalkozzon. Ám van itt némi félreértés, mi nem petíciót indítottunk, hanem konzultációt szeretnénk egy témában, amely minden egrinek fontos. Lehet itt boszorkányüldözést folytatni, de az, hogy egy politikai szereplő kikéri a helyiek véleményét, az nem elítélendő, hanem támogatandó. A reakciója annak fényében is furcsa, hogy éppen ő volt az, aki párbeszédet ígért, melyet mi is nagyon fontosnak tartunk – húzta alá Jánosi Zoltán.

Remélik, hasznos ötletek érkeznek

Oroján Sándor a Fidesz-KDNP egri frakcióvezetője elmondta, hogy ugyan a Momentum akciója kissé kampányszagúnak tűnik így, az ellenzéki előválasztás elé időzítve, de remélik, hogy a lakosság aktív lesz, és érkeznek majd jó ötletek, hiszen mindannyiunk közös érdeke, hogy az épületegyüttes megfelelő módon hasznosuljon.

– Érdemes azért visszaemlékezni: a Momentum ingyenes parkolással kapcsolatos konzultációjának sem lett eredménye, az is kampányakció volt. Reméljük, ebben a témában máshogy lesz. Egyébként Mirkóczki Ádám ígérte a választáskor, hogy minden fontos ügyben kikéri a helyiek véleményét, ő mégsem tette meg. Sőt, rendszeresen elfelejt egyeztetni velünk, képviselőkkel, valamint a frakciótársaival is – fogalmazott a Fidesz-KDNP egri frakcióvezetője.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában