projekt

2021.05.04. 20:00

Közösen építik a jövőt: sikeresen zárult a füzesabonyi együttműködés

Május 1-jén befejeződött az Építsünk együtt jövőt! – Közösségerősítés Füzesabony térségében elnevezésű projekt megvalósítása, amelyre 2018-ban 499,65 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert el Füzesabony a konzorciumi partnereivel közösen.

Molnár Helga

Balról: dr. Juhász Attila Simon, Nagy Csaba és Dér Attila is örömét fejezte ki a program sikeressége láttán

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Berán Dániel

A pályázat céljai között szerepelt egyebek között helyi és térségi közösségek kialakítása, közösségszervezés és annak fejlesztése a lakosság különböző nemzedékeinek bevonásával.

Fontos fejlesztési célkitűzés volt a különböző szakképzések szervezése a szakember- és szaktudáshiány enyhítése érdekében, álláskeresésre felkészítő tanácsadások biztosítása, egy mentorrendszer kiépítése a hátrányos helyzetű aktív korú lakosság számára, képzési, tanulási ösztöndíjrendszer kialakítása. Mindezek mellett a projekt szerves része volt az egészségkultúra jobbá tételét célzó programok megvalósítása.

Nagy Csaba, Füzesabony polgármestere a Heolnak elmondta, nagy jelentőségű volt, hogy több helység, így Besenyőtelek, Dormánd, Egerfarmos, Mezőszemere, Mezőtárkány, Szihalom önkormányzatai együttműködésével valósult meg a program.

– A projekten belül képzéseket, tréningeket, rendezvényeket szerveztek, amelyeknek kiemelt célja volt a humán közszolgáltatások terén jelentkező szakemberhiány enyhítését szolgáló ösztönző programok megvalósítása. Hasonlóképpen a hátrányos helyzetű csoportok foglalkoztathatóságra való felkészítése, a munkaerő-piaci eszközökben való részesedésnek és a munkaerő-piacon történő megjelenésnek az elősegítése – tette hozzá Nagy Csaba.

Balról: dr. Juhász Attila Simon, Nagy Csaba és Dér Attila is örömét fejezte ki a program sikeressége láttán Fotó: Berán Dániel / Heves Megyei Hírlap

Mindezeken túl nagy hangsúlyt helyeztek a lakosság egészségügyi helyzetének javítására, a leszakadó térségek felzárkóztatására, a különböző társadalmi csoportok esélyegyenlőségének és életminőségének javítására. A projekt minden elemét az esélyegyenlőségi és környezeti fenntarthatósági szempontok figyelembe vételével tervezték meg.

– Összességében elmondható, hogy a több mint három éven át zajló humánerőforrás- és közösségfejlesztési program sikeresen zárult, a tervezett programok és tevékenységek nagy része megvalósult – közölte Dér Attila szakmai vezető. – Sajnos, az elmúlt időszakban kialakult vírushelyzet a projekt befejezésére is rányomta a bélyegét. A konzorciumi tagok közül páran nem tudták teljes mértékben megvalósítani azokat a közösségfejlesztési programokat, amelyek nagyobb közönségnek szóltak volna a tavaly őszi és az idei tavaszi időszakban.

Dr. Juhász Attila Simon, a Heves Megyei Közgyűlés elnöke a program megyei vetületéről szólt:

– Az lesz a következő feladat, hogy a helyi gazdaságot erősítsük, munkahelyeket kell teremtenünk. Lesznek a megyében kiemelten fejlesztendő járások, ilyen a füzesabonyi is. Heves megye erős gazdasági tengellyel rendelkezik, az ettől északra és délre elhelyezkedő térségeket próbáljuk fejleszteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában