egészséges termékek

2021.05.26. 14:00

Rendőri hivatása mellett vált őstermelővé a bélapátfalvi Apostol Nikolett

Egyre több termelői piac nyílik szerte az országban, aminek a tudatos vásárlókon túl a vállalkozó szelleműek is örülnek, mint Apostol Nikolett is, aki a rendőri hivatás mellett kezdett el termékeket előállítani és vált őstermelővé.

Gidai Zsanett

Fotó: Daniel Beran

A tudatosabb életmód és környezettudatosság igénye egyre jobban átformálja a vásárlók szemléletét. Igen sokan keresik az egészséges termékeket. Apostol Nikolett, rendőr törzsőrmester is így kezdett bele a saját termékek készítésébe, majd későbbi árusításba.

– Kisfiam születése után, mikor elkezdődött a hozzátáplálás időszaka, szerettem volna neki minél jobb minőségű, e-szám-mentes bébiételeket készíteni. Ezután, ahogy nőtt, jöttek a szörpök és lekvárok, amivel a családomat leptem meg. Majd a szószok, az édes-savanyú mártás és házi ketchup, pizzaszósz következett a sorban. Rengeteget kísérleteztem a receptekkel, miután eljutottam oda, hogy nagyon sok dolgot meg tudok csinálni itthon, és emiatt kevesebb bolti termékre van szükségünk – részletezte a Bélapátfalván élő fiatal anya. Kiemelte, a termékei készítésénél fontos szempont, hogy színezéktől, ízfokozóktól, állagjavítóktól és egyéb elkerülhető anyagoktól mentesek legyenek.

Szeretettel készíti a lekvárokat, szörpöket Apostol Nikolett Fotó: Berán Dániel / Heves Megyei Hírlap

– Több mint tíz éve dolgozom rendőrként. A rendőrség mellett azonban kell valami az embernek, hogy kikapcsoljon és levezesse az esetleges feszültséget a frusztráltabb napokon is. Nekem ez a tevékenység a kézműves termékeim elkészítése, ez a munka számomra rituálé. Szabadnapjaim általában azzal telnek, hogy megmetszem a gyümölcsfáimat, nevelem a csilipalántáimat, gondozom a kertem, ahol zöldségeket és fűszernövényeket termesztek. A termékhez címkéket is családi körben csináljuk. Nagyon szeretek ezekkel foglalkozni. Készül lekvár, dzsem, szörp, szirup, emellett szószok, csilis termékek, és lesznek fűszerkeverékek, teakeverékek és aszalt dolgok is – fogalmazott.

Apostol Nikolett elmondta, úgy látja, hogy manapság egyre többen vesznek kézműves termékeket, és ebben van fantázia. Nagyon sok háttérmunka van egy-egy lekvár vagy szörp mögött. Maga a zöldség- és gyümölcstermesztés nagyon sok dologtól függ, amelyek meghatározzák, hogy a termelőnek mennyire eredményes éve lesz.

Többlépcsős folyamat őstermelővé válni

Apostol Nikolett elsőként a falugazdásszal beszélt, azt követően a megjelölt tevékenységekre kiváltotta az adószámot, majd következett a gyűjtési területek számbavétele. – Ezt követően megint az agrárkamarához kellett fordulni, ahol a falugazdász egyesével vette fel a gyümölcsöket és zöldségeket a nyilvántartásba. Utána kaptam ügyfélként egy úgynevezett FELÍR azonosítót, erre nagyjából három hetet kellett várni, majd élelmiszer-biztonsági felügyeletet kell felkeresni. Itt kaptam több dokumentumot, s a termékekkel kapcsolatban nyilvántartást kell majd vezetnem. A címke formai és tartalmi előírásait is megismertem. A telephelyet, ahol ezeket a termékeket készítem és tárolom, ellenőrzik, hogy megfelel-e a jogszabályokban leírtaknak. Továbbá egészségügyi kiskönyvvel is rendelkezni kell – számolt be a részletekről. Számlázni és szállítólevelet is kell vezetni, mint bármilyen más vállalkozásnál. Ezenfelül a kistermelői termékek készítésével kapcsolatos nyilvántartás is szükséges, közölte. Egészségesebb termékeket tehet így a családja asztalára is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában