hajápolás

2021.05.04. 11:30

Tavasszal érdemes jobban odafigyelni hajunkra is, íme az egri fodrász tanácsai

Tavasszal nem csak a természet újul meg, az ­emberi szervezetben is változások zajlanak, ilyenkor ajánlott egy kicsit több energiát fektetni a külsőre és belsőre egyaránt. A ­megfelelő hajápolásnak is megvannak a trükkjei, hogy a frizura egészséges maradjon.

Gidai Zsanett

20210407 Eger fotó: Huszár Márk - HM - Heves Megyei Hírlap Újra kinyithattak a március 8 óta zárvatartó szolgáltatók.

Fotó: Huszár Márk

A koronavírus-járvány miatt egy darabig nem voltak elérhetőek az egyes szolgáltatások, így például a fodrászát sem látogathatta senki egy jó darabig, ami részben hatással lehet a haj állapotára is.

Bíróné Somogyvári ­Vivien egri fodrász azt tanácsolja, hogy a jobb idő beköszöntével érdemes ellátogatni egy szalonba, és legalább a töredezett végeket érdemes levágatni. A téli hideg, száraz levegő ugyanis nem tesz jót, a vágástól azonban felfrissül a haj, és megállítja a sérülések továbbterjedését. A megújult frizurát pedig megfelelően is kell ápolni, hogy sokáig egészséges maradjon, erre a legjobb megoldás, ha hidratáló sampont és balzsamot beszerez az ember, így lehet a legkönnyebben visszatölteni a száraz, megviselt hajba a télen elvesztett nedvességet. Ettől fényesebb és rugalmasabb lesz. Továbbá azt is tanácsolja, hogy ne mossuk meg túl gyakran, a mindennapos tisztítás nagyon igénybe veszi a fejbőrt és hamarabb is zsírosodik, továbbá csökken a természetes védekezőrendszere, elég hetente 2–3 alkalommal samponnal és balzsammal felfrissíteni, heti egyszer pedig mehet rá pakolás is.

Nem érdemes megfeledkezni a helyes, egészséges táplálkozásról sem, hiszen a szervezet raktárai lemerülnek a hideg hónapok alatt, így érdemes pótolni az elvesztett ásványi anyagokat, hiszen ezek is fontos szerepet játszanak a szép frizura megtartásában. A megfelelő folyadékbevitel és a fehérjefogyasztás a legfontosabb, ha megfelelőek és kiegyensúlyozottak az étkezések, akkor nem érdemes pluszvitaminokhoz nyúlni.

A legjobb megoldás, ha hidratáló sampont és balzsamot beszerez az ember Fotó: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

A haj megújulásának egyik szerves része, amitől sokan megijednek, hogy jobban hullik ebben az időszakban, de nem kell félni, ez teljesen természetes folyamat, egyébként napi 80–100 szál elvesztése normális.

A tavasszal tapasztalható hajhullásnak főleg biológiai okai vannak, amelyekért a hideg téli hónapok és a közben megváltozó életmódunk tehető felelőssé. A hűvös időben sokan nem fogyasztanak annyi folyadékot, mint a melegebb időszakokban, ez pedig a szervezetben található méreganyagok felhalmozódásához vezet. A tápanyagbevitel is megváltozik télen: nem viszünk be annyiféle és olyan mennyiségű hasznos anyagot, mint az év más időszakában, a változásra pedig hajhagymáink érzékenyen reagálnak, meggyengülnek, így hajunk minősége is romlik.

A viseleten is változtatott a járvány

A élet szinte minden területét befolyásolja a több mint egy éve tartó Covid–19 járvány, meglepő lenne, ha pont a hajviselet maradt volna ki. Egy országos felmérésből kiderült, hogy jóval rövidebb frizurát választanak maguknak a nők, ami nem csoda, hiszen sokkal praktikusabb, és egyszerűbb is kezelni a kisebb tincseket, így, hogy ritkábban lehet eljutni szakemberhez. Az adatok alapján a nők 57 százaléka félhosszú hajat visel, a pandémia előtt ez az arány csupán 52 százalék volt. Eközben a rövid és a hosszú frizura aránya egyaránt csökkent a korábbi időszakhoz képest. A hosszú hajúak arányszáma 10 százalékkal, a rövid hajúaké pedig 7 százalékkal lett kevesebb. A kényelmes, hétköznapi viselet is előtérbe került, a megkérdezett nők 55 százaléka arra vágyik, hogy választott frizurája minden helyzetben egyszerűen kezelhető legyen. Emellett a korábbi időszakhoz képest 14 százalékkal csökkent a kifejezetten trendi frizurára vágyók arányszáma is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában