Jubileumi találkozó

2021.06.09. 18:10

Ezek a nyugdíjas rendőrök tudják, mit jelent a hivatás

Jó érzés tartozni valahová, főként olyan közösséghez, ahol fél szavakból is megértik egymást az emberek – vallották a jubileumi találkozón az egy évtizede alapított nyugdíjasrendőr-egyesület tagjai.

Szilvás István

Kaló Józsefet születésnapja alkalmából s a közösségért végzett munkája elismeréséül ajándékozták meg az egyesület tagjai

Fotó: Beküldött

Akkor, tíz esztendeje, tizenegyen dugták össze a fejüket s alakították meg az Egri Szent György Nyugdíjas Rendőr Egyesületet. Nem volt különösebb felhajtás, csendes beszélgetés zajlott csak. A résztvevők már akkor is fél szavakból megértették egymást: kell egy közösség, ahol jól érzik magukat egykori kollégáik társaságában. Azóta kilencszer tértek vissza a soha meg nem bánt „tett” színhelyére, a Thermál Camping festői környezetébe, s mindig úgy köszöntek el egymástól, hogy – jövőre veletek ugyanitt...

S most itt voltak tizedik alkalommal is. Hiányolták már nagyon egymást, miután a hosszú bezártságot hozó járvány miatt sorra elmaradtak a tervezett találkozások, a jóízű társalgások. Meg hát, a tíz év azért mégiscsak tíz év, amit nem lehet csak úgy szó nélkül hagyni.

– Elröppent az idő – jegyezte meg Fekete János nyugalmazott rendőr törzszászlós, az alapítók egyike, aki annak idején személyes tapasztalatával segítette az egyesület létrehozását. – Korábban a felnémeti városrészen vezettem egy csaknem száztagú nyugdíjasklubot. Ennek köszönhetően tudtam, miként kell összefogni, vonzó programokkal szórakoztatni a társaságot. Amikor ez a rendőregyesület megalakult, ki-ki vállalt valami feladatot: Kenyér Laci például főzött, én meg, amatőr zenészként, hangulatfelelős lettem.

Ami a kezdetek kezdetét illeti: régebben az Egri Rendőrkapitányságon működött egy bizottság, amely nagy figyelemmel kísérte a nyugdíjas kollégák életét, de régebben elég szűkek voltak a lehetőségeik. Évente egy-egy találkozóra, esetleg beteglátogatásra futotta az erejükből. Az új egyesület tágabb teret biztosított a közösségi életre.

– Az első perctől kezdve itt vagyok, s eddig mindig kellemes kikapcsolódást, emlékezetes kirándulásokat, kulturális élményeket kaptam e közösségtől. Egykori munkatársaim közül itt van velem Kovács Istvánné, Szabó Benedekné, Lukács Béláné, Bognár Éva, akikkel felidézhetjük a régi szép időket – mondta a lassan a 90. éve felé közeledő Czeglédi Tiborné, aki Pécsről indulva, Budapestet és Ózdot érintve került Egerbe. Polgári alkalmazottként 38 évet dolgozott az igazgatásrendészeten, ahol személyi igazolványok, útlevelek, jogosítványok kiadásával foglalkozott.

Kaló Józsefet születésnapja alkalmából s a közösségért végzett munkája elismeréséül ajándékozták meg az egyesület tagjai
Fotó: Beküldött

– Sajnos, érezhetően fogyunk, ráadásul a frissnyugdíjasok közül bizony alig-alig csatlakoznak hozzánk. Volt olyan év, amikor több mint nyolcvan tagot számláltunk, ma viszont hússzal kevesebben vagyunk – említették a közösség vezetői, akiknek a nevében Kaló József nyugalmazott rendőr alezredes, egyesületi elnök tekintett vissza az elmúlt egy évtizedre. Mindenekelőtt köszönetet mondott az első, s jelenleg tiszteletbeli elnök Farkas Gusztávnak, továbbá az őt követő Lénárt Györgynek, majd korábbi fontos kezdeményezésekről szólt.

Kiemelte ezek közül a dr. Papp Kálmán emlékére tartott véradásokat, a rászoruló idős kollégáknak, a Kossuth Zsuzsa középiskola rendészeti tagozatos tanulóinak, valamint a Móra Ferenc általános iskola kisdiákjainak nyújtott támogatást. Felidézte a feledhetetlen hazai és külföldi barangolásokat, az igazán nagy élményt nyújtó színházi látogatásokat, s a tagjaik által tartott bűnmegelőzési előadásokat. Megemlítette azt is, hogy a közelmúltban beléptek az Egri Civil Kerekasztal tagjai közé, s a Veterán Rendőrök Országos Szövetségébe.

A tizenkét megyében tizenhét tagegyesületet összefogó szövetség jelen lévő elnöke, dr. Havasi Zoltán nyugalmazott rendőr dandártábornok további sikeres éveket kívánt a jubiláló közösségnek. Mint elmondta, a rendőrség számít azokra a nyugdíjasaira, akik a szolgálati éveik során felhalmozott tapasztalataikkal, bűnmegelőző vállalásaikkal erősíthetik a lakókörnyezetükben élők biztonságát. A veterán szövetség olyan lehetőségeket biztosít ehhez, amelyek a megérdemelt pihenőévekben is új célokat, hasznos teendőket jelentenek a számukra.

 

Elismerések a jubileumon

A múltidéző eseményen Havasi Zoltán, a Veterán Police elnöke az országos szövetség dicsérő oklevelét nyújtotta át Kaló Józsefnek, akinek vezetői tevékenységét a Kossuth-pisztoly eredeti másolatával ismerte el a Szent György Rendőr Egyesület tagsága. Berta József főtitkár munkáját dr. Pázmándy László mezőkövesdi amatőr festőművész tájképével köszönték meg. Két további alapító tag, Fekete János és Virág András pedig egy-egy, névre szólóan gravírozott ólomkristály korsót vehetett át.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában