gazdaság

2021.06.17. 17:30

A visontai erőműnél átalakult a gazdálkodás

A korábban tervezettnél hamarabb zár be az erőmű, és többet kell félretenni a rekultivációra is, ezért nőtt nagyot a Mátra vesztesége.

Tóth Balázs

A lignitalapú energiatermelés néhány év múlva véget érhet

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Czímer Tamás

Negyvenmilliárd forintnál is nagyobb veszteséget mutatott ki tavaly a Mátrai Erőmű Zrt. Az árbevétel alapján negyedik, foglalkoztatást tekintve második legnagyobb Heves megyei cég május végén leadott éves beszámolójából kiderül, 2019-hez képest árbevétele 1,2 milliárd forinttal 76,4 milliárdra csökkent. Vesztesége azonban sokszorosára nőtt, az előző évi 5,9 milliárdról 42,7 milliárd forintra ugrott.

Alaposan csökkent a cég befektetett eszközállománya, a tárgyi eszközeinek értéke – ez 30 milliárd forinttal –, növekedett viszont forgóeszköz-állománya, négymilliárd forinttal. A társaság saját tőkéje 75-ről 51,2 milliárd forintra esett, jegyzett tőkéjét pedig az új tulajdonos MVM 19 milliárd forinttal 53,2 milliárdra emelte meg. Az eredménytartaléka a korábbi veszteséggel csökkent, a céltartalékba pedig további nyolcmilliárd forint került. A részvénytársaság 7,6 milliárd forinttal tőkét emelt egyik leányvállalatában, a Status Geo Investben is.

A lignitalapú energiatermelés néhány év múlva véget érhet
Fotó: Czímer Tamás / Heves Megyei Hírlap

A cég elektromos áram értékesítéséből származó bevétele 3,4 milliárd forinttal felülmúlta a 2019-est, az erőmű 6 millió tonna lignitet bányászva 4,1 terawattóra áramot állított elő, amelyből 3,6 terawattórányit adott el. Mindehhez 147 gigawattórányi vásárolt és továbbértékesített áram jött. A bevételi oldalon csökkenést jelentett a szén-dioxid-kvóták értékesítéséből származó összeg 4,8 milliárd forinttal történő visszaesése. A cég egyéb bevételei 4,7 milliárd forintról 10,4 milliárd forintra nőttek, ami 5,6 milliárdos emelkedést jelent, de ez a céltartalékok felszabadítását jelentette.

Maradt osztalék

A Magyar Villamos Művek (MVM) 2020 elején vásárolta meg az erőmű többségi részesedését Mészáros Lőrinc érdekeltségeitől, 17,4 milliárd forintért, illetve hitelátvállalásért. A tulajdonosok 11,2 milliárd forint osztalékot vettek ki a cégből, ebből 7,9 milliárd a Status Power Investhez került. Ezt az MVM szintén megvette, de a vásárlás előtt innen nem került ki a pénz, így az a villamos műveké.

A cég állandó kiadásai kicsit még csökkentek is, emellett hatmilliárd forint értékben beruházott a társaság. Jócskán megugrott, 22-ről 60 milliárd forintra nőtt ugyanakkor az egyéb ráfordítások értéke. Terven felül változott meg ugyanis a nyilvántartott eszközök könyvelési értéke. A cég vagyona 25,6 milliárd forinttal ér kevesebbet, mint 2019-ben. Főként a műszaki berendezések, gépek értéke esett vissza, de nagyobb volt az ingatlanok leírása is. Ennek oka, hogy az üzleti tervvel összhangban módosították az tárgyi eszközök hasznos élettartamát. A bányák és az erőmű eszközök jelentős részének hasznos élettartama 2029. 12. 31-ről 2025 év végére módosult. A legújabb és véglegesnek tűnő terv szerint ugyanis a lignitalapú energiatermelés 2025-ben ér véget, azt követően hulladékból, földgázból és napsugárzásból állítanak elő elektromos áramot.

A cég 12 milliárd forinttal növelte és átrendezte céltartalékát. A bányák rekultivációjára többet fordítanak, mint gondolták, 16,7 helyett 23,6 milliárd forintra lehet szükség a tájrendezésre s egyéb munkákra. Az erőmű bontását egyelőre elvetette a tulajdonos vállalat. Az erre elkülönített 4,7 milliárd forintot ezért fölszabadította. Két és fél-két és fél milliárdot terveztek be környezetvédelmi kötelezettségekre és az MVM-nél is bevett kollektív szerződésből fakadó kiadásokra. A vállalat átstrukturálta a szén-dioxid-kvótákra betervezett kiadásokat, a vezetés nagyobb összeggel számol.

Megdrágultak a szén-dioxid-kvóták

A kiadott beszámolóból az is kiderül, hogy a Mátrai Erőmű Zrt. vásárolt szén-dioxid-kvótákat.

A márciusra megkötött határidős vásárlás még tonnánkénti 25,1 eurós áron történt. Tavaly még ez volt az átlagos ára, bár az év végén fölment harminc euró fölé, idén pedig járt már ötvenhat euró fölött is. Jelenleg egyébként ötvenkét euró körül van az árfolyam. Egyes elemzések szerint egy tonna szén-dioxid árán lehet egy megawattóra áramot termelni.

Az említett beszámoló szerint az MVM-nek legalább az idei esztendő év végéig szándékában áll és képes biztosítani a pénzügyi forrásokat, amelyek – szükség esetén – biztosítják a társaság gazdasági tevékenységének folytatását.

Feltéve, hogy azt a villamos művek társaság hatáskörrel rendelkező testületei jóváhagyták.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában