Vetélkedő

2021.06.07. 17:48

Csak egy iskola diákjai értenek jobban a nemzetközi kapcsolatokhoz a szilágyisoknál

A Fiatalok a nemzetközi kapcsolatokban középiskolai vetélkedő országos döntőjének helyezettjei bécsi kiránduláson vehetnek részt, valamint egy napra vendégül látják őket a Külügyminisztériumban is.

Heol

Gyúró Daniella, Molnár Edina és Szabó Virág a Szilágyi Erzsébet Gimnáziumból

Fotó: Berán Dániel

Sok vetélkedő van, amelyen felmérhetjük tudásunkat, ám a mai olyan területet érint, melyben rendkívüli, izgalmas karriert álmodhatnak meg maguknak. Éppen abban a korban vannak, amikor ezen már gondolkodni érdemes. Hiszen annak, aki nemzetközi kapcsolatokkal szeretne foglalkozni, nem elég stabil tárgyi tudást szerezni, hanem olyan széles körű ismeretekkel vagy képességekkel kell rendelkeznie, melyek csak a tantermen kívül elsajátíthatóak – köszöntötte a résztvevőket dr. Zupkó Gábor, az Európai Unió nagykövete A Visegrádi Négyek együttműködése – Fiatalok a nemzetközi kapcsolatokban középiskolai vetélkedő országos döntőjén hétfőn.

Bécsi tanulmányi kirándulást is kaptak a helyezettek, de a nyerteseket egy napra vendégül látják a Külügyminisztériumban is, ahol bizonyára újabb, értékes tapasztalatokkal lesznek gazdagabbak. A megméretésen az első helyet a Pécsi Leőwey Klára Gimnázium diákjai érték el, a képzeletbeli dobogó következő fokára egri lányok állhattak. A harmadik helyet ózdi diákok érték el.

Dr. Zupkó Gábor hozzátette, hogy aki az utolsó fordulóig eljutott, az rengeteg energiát fektetett a felkészülésbe, ami már önmagában igazán tiszteletre méltó.

 

Kiemelte, hogy a vetélkedő nem csupán a diákok tárgyi tudását, hanem beszédkészségét, előadásmódját is fejleszti.

A döntőbe a tíz legjobb csapatot várták, ezeket az Egri Szilágyi Erzsébet Gimnázium és Kollégium, a Pécsi Leőwey Klára Gimnázium, a Győri Baksa Kálmán Gimnáziuma, az Ózdi József Attila Gimnázium Szakgimnázium és Kollégium diákjai, valamint Tiszafüredről a Kossuth Lajos Gimnázium és Általános Iskola tanulói alkották.

– Versenyeket, képzéseket, táborokat szervezünk, amelyek révén a diákok megismerhetik a nemzetközi szervezetek működését, a diplomáciai életet, a XX. század történéseit. E programunkat az Európai Bizottság Budapesti Képviselete támogatja. A pályázati felhívásra az ország minden részéből jelentkeztek csapatok. A 2020-as A Visegrádi Négyek együttműködése című országos verseny a fiatalok elméleti tudására, kreativitására, együttműködési készségére épít. A résztvevőket felkészíti arra, hogy a nemzetközi folyamatokról és az önkéntesség nemzetközi gyakorlatáról szerzett tapasztalataikat kamatoztathassák a mindennapokban, képesek legyenek a V4 országok kultúrái közötti eltérések és azonosságok megértésére, s tudatosan és felkészülten lépjenek ki a nemzetközi versenyek színterére – magyarázta. Elmondta, akárcsak a korábbi években, idén is két forduló előzte meg a döntőt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában