Felújítás

2021.06.10. 06:30

Csoda, hogy áll még a bélapátfalvi templom – ősztől kezdődhet a rekonstruálás

Megszülettek az elképzelések és tervek arról, milyen technikákkal mentik meg a szétdőléstől a bélapátfalvi ciszterci templomot.

Tóth Balázs

Búcsú az apátságnál. A látványtervek már elkészültek, megújulhat a műemléki épület Archív fotó: Tóth Balázs

Nyár közepétől választhatják ki a kivitelezőt, majd azt követően kezdődhet el a bélapátfalvi apátsági templom felújítása, mondta el Rudolf Mihály felelős építész-tervező, a miskolci Hadas Építész Mérnöki Művészeti Kft. vezetője a Szent István Televízióban.

A szakember tavaly tavasszal írta meg lapunknak, milyen felújításokra lesz szükség az épületben, erről néhány további részletet osztott meg a televíziós interjúban, illetve az apátság történelmi érdekességeiről is szólt. Mint mondta, Bélapátfalva hatalmas jelentőségű, aki nem kutakodik a történelemben, az is érzi, hogy sok más szép templomhoz képest az épület egészen ősi, emblematikus homlokzattal rendelkezik.

Beszámolt arról, hogy az érsek elfogadta javaslatukat, miszerint a kolostor 1963-ban feltárt romjaiba visszaépítsék a kútházat, illetve a kerengő oszlopsorának egyes elemeit. Ehhez az egri kőtárban és más helyeken is rendelkezésre állnak kövek, így megidézhető lesz az épület. A legfőbb munka a templom rekonstrukciója lesz. Ez sok statikai problémával küzd, anyagmintát vettek az oszlopokból, és a törési tesztek alapján számítással nem igazolható, hogy áll az épület, az a gondviselésnek köszönhetően létezik még és néz ki gyönyörűen.

Barokk helyett modern bútorok

A templom fő funkció a liturgia marad, e mellé jön a turizmus. Épül egy fogadóközpont, ebben alakítják ki a múzeumot és a zenei eseményekre alkalmas nagy teret. Ennek karzatára hoznák át a védett templomi orgonát. A templomból kiszedik a bútorokat, a restaurálandó barokk gyóntatószékeket, a lepusztult szószéket és a főoltárt is. A két mellékoltár marad. A gótikában állva hallgatták az istentiszteleteket, a szentmiséken és a kulturális rendezvények idején azonban ma jó volna leülni. Ezért vagy a sekrestyében lesz egy székraktár, vagy a pannonhalmaihoz hasonló modern (s a gótika térformáihoz illő) bútorok lesznek a templomban. Azt is szeretnék, hogy a rossz ­állapotú barokk padok megmenthető nyolcvan százalékát felújítsák, ezek akár egy új templomba is betehetők lennének.

Az oszlopokat meg kell erősíteni, de hevederek nem jöhetnek szóba, hiszen az épület szépségét a kőrakás is adja. A múlt században kutatták a köveit és előbb belül, majd kívül verték le a vakolatot, hogy ne szívjon több vizet. Ez mindenkinek tetszett (főleg a román és a gótika építése, a barokkban tört kövekkel is dolgoztak), de meg kell oldani a falak védelmét és a felületek láttatását. Az átvágást nem javasolják a vizesedés ellen, korszerű anyagok használatával, passzív víztelenítéssel viszont biztosítható, hogy még száz évig álljon a templom. A korábbi műemlékvédelmi szempontok miatt használt téglákat az új szemléletnek megfelelően kővel pótolják, az újak más megmunkálásúak lesznek, de ez csak szakértő szemnek fog föltűnni.

A pillérek, falszerkezetek javítását falvarrással szeretnék megoldani, a következő kihívás pedig a falakra nyomást gyakorló boltozat lesz. Az 1700-as években a felújítást vezénylő Carlone olasz építész (aki a barokkban is tudott gótikus módon építkezni) fagerendákat falaztatott be, most pedig filigrán vonóvasas megoldással szeretnék visszahúzni a falakat, hogy ne dőljenek szét. Ezek nagy magasságban lesznek, lentről nem venni észre az öt centiméter átmérőjű rudakat. Egy helyen nem alkalmazzák majd, a karzatnál, hogy ne lógjon bele a rózsaablakba, oda a padlásra egy nagy vasszerkezet kerül.

Búcsú az apátságnál. A látványtervek már elkészültek, megújulhat a műemléki épület
Archív fotó: Tóth Balázs

A tölgyfából készült ácsszerkezet szinte mindenhol jó, kivéve a négyzetnél, ahova fenyő került és a beázás miatt meggyengült, a tető ráült a boltozatra, amit nem ekkora súly elviselésére terveztek. Itt elbontják a szerkezetet és újat, modernet építenek helyette. Cserélni kell a deszkákat és a palát is. Eredetileg fazsindelyt, majd valószínűleg kisgyőri kőpalát használtak, az 1960-as években került rá műpala.

A templom padlózata valószínűleg Nagyvisnyó környéki dácittufa lehet, amelynek rétegei másképp koptak. Az 1960-as években kidobtak párat, s műkővel pótolták. Utóbbiak helyére valódi kő kerül, a vastag, nagy kőtömböket megtartanák, felvágnák, hogy sík felületet kapjanak.

Rudolf Mihály elmondta, megszerezték az építési engedélyt, július közepén meglesznek a kiviteli tervek, onnantól kezdve választhatják ki a kivitelezőt, olyat, akinek megfelelő tudása van, tudja mozgatni a restaurátorokat, építőmestereket. Nem reménytelen, hogy elindul ősszel a felújítás, s két év alatt el is készül a többi építkezéssel együtt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában