Parkolás

2021.06.16. 07:00

Döbbenetes, mit meg nem tesznek a parkolni vágyók Egerben

A megyeszékhely belvárosának parkolási helyzete jó ideje zsúfoltnak mondható. Az autósok ritkán választják a távolabbi várakozást és kevéske gyaloglást, inkább kockáztatják a közlekedési rendszabályok megsértését. Ennek a magatartásnak azonban ára van: a rendőrség megbünteti a szabályszegőket.

Heol

20210531 Eger Berán Dániel, BD / Heves Megyei Hírlap Tilosban parkolás Egerben.

Fotó: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

A megyeszékhely belvárosi övezetében lakó olvasónk, Nagy István szerint egészen döbbenetes, hogy mire képesek az autósok. Különösen a piac környéke és a Belvárosi udvar az, ahol rendszeres a káosz. A Katona-tértől az udvarig vezető út például megállni tilos jelzésekkel van kitáblázva, ami azonban egyáltalán nem hatja meg a közlekedőket.

– A rendőrség ugyan időnként meg-megjelenik, büntetnek is rendesen, de amikor elvonulnak, újra visszaáll a régi gyakorlat: ott sorakoznak a kocsik az üzletek előtt – háborgott középkorú olvasónk. Az egyik szomszédos településen élő nyugdíjas, Szabó Endre viszont az autósok szemszögéből mondott bíráló véleményt. Szerinte egy ilyen turisták által látogatott városhoz méltatlan a parkolóhelyek igen alacsony száma.

A Hírlap megkereste kérdéseivel a Heves Megyei Rendőr-főkapitányságot. Egyebek között azt kérdeztük, hogy a járvány idején érvényben volt ingyenes parkolás megszüntetését követően voltak-e változások az autósok magatartásában. Például csökkent-e a várakozni tilos, megállni tilos táblákat figyelmen kívül hagyók száma.

– Számszerűen nem tudjuk kimutatni, hogy csökkent-e az ilyen jellegű jogsértések száma, azonban az újbóli fizetős parkolás miatt több a szabad hely, így nagyobb eséllyel nem a szabálytalan megállást választják a gépjárművezetők – mondta Soltész Bálint, a HMRFK sajtószóvivője.

Kíváncsiak voltunk arra is, hogy a városnak mely részei, útszakaszai azok, ahol az autósok előszeretettel hagyják figyelmen kívül a megállni tilos, illetőleg a várakozni tilos jelzéseket. A szóvivő közlése szerint főként a belvárosi részen a piac, a kórház, valamint a nagyobb látogatottságú intézmények közvetlen környezetében és közeli mellékutcákban jellemzők ezek a szabályszegések.

Tilosban parkolás Egerben
Fotó: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Hogy miért veszélyes a tilalom megsértése, a r. őrnagy elmondta: annak oka van, hogy jelzőtáblával, illetve útburkolati jellel tilalmazott a megállás vagy a várakozás. Többnyire azért a tiltás, mert a statikus tárgy (gépkocsi) zavarhatja/akadályozhatja a láthatóságot/észlelhetőséget, akadályozhatja a forgalmat, a forgalom folyamatosságát. Az akadályozással újabb statikus akadályok jöhetnek létre, ami újabb veszélyforrás.

Rákérdeztünk arra is, hogy érkeznek-e bejelentések a lakosságtól, például mert a szabálykövetők már unják a notórius szabálytalankodók cselekményeit. A sajtószóvivő válasza szerint rendszeresen, minek kapcsán a rendőrség minden esetben megteszi a szükséges intézkedéseket. Érdeklődtünk a büntetési tételekről is. Kiderült, hogy a szabálysértési törvény hatálya alá tartozik az ügy. Többségében fix összegű – 10 és 50 ezer forint között – helyszíni bírsággal sújtható, illetve van olyan jogsértés, ami 5-50 ezer közötti büntetést vonhat maga után a jogsértés súlyától és egyéb körülményeitől függően.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában