konfliktus

2021.06.10. 07:00

Egyelőre úgy tűnik, csak pletyka, hogy eltávolítanák az egri polgármestert

A városban járva egyre többet hallani arról, hogy bizalmatlansági indítvány készül Mirkóczki Ádám polgármester ellen. Az időzítés azért is érdekes, mert egy ilyen kezdeményezést a közgyűlésben lehetne végigvinni, s éppen a közelmúltban derült ki, hogy a testületnek az ülései június közepétől már megtarthatóak. Városi képviselőket kérdeztünk róla, hogy valóban készülnek-e erre.

Szabadi Martina Laura

Fotó: Daniel Beran

Portálunk információi szerint a közelmúltban az Egységben a Városért Egyesület (EVE) megmaradt frakciótagjai és más képviselők is fontolgatják, hogy bizalmatlansági indítványt kezdeményezzenek Mirkóczki Ádám polgármesterrel szemben. Berecz Mátyás képviselőt kérdeztük, aki elmondta, nem tud arról, hogy a frakciójuk ilyesmiben gondolkozna.

– Az elsődleges cél most az, hogy együttműködésre törekedjünk, és megőrizzük a város működőképességét. Nem tudok róla, hogy létezne ilyen indítvány – közölte.

Mirkóczki Zitát is kerestük a témában, ugyanis a volt alpolgármester az EVE elnöke. Ám ő is azt mondta, nem tud róla, hogy ilyesmit tervezne az egyesület vagy a frakció.

Mirkóczki Zita, Egységben a Városért Fotó: Huszár Márk/Heves Megyei HÍrlap

Dr. Pápai Ákos, a Mi Hazánk Mozgalom megyei vezetője volt az, aki két hete lemondásra szólította fel a polgármestert. Tőle is érdeklődtünk, hogy csupán városi legenda vagy tényleg létezhet az említett indítvány. Az eljárás menetéről is kérdeztük. Mint tudatta, ő ugyan nem kezdeményezett hasonlót, de ha lesz ilyen, akkor azt készséggel támogatja.

– A polgármester rendszeres törvénysértése esetén a közgyűlési minősített többsége határozatával dönthet úgy, hogy a közigazgatási bíróságon a polgármester jogviszonyának megszüntetését indítványozza peres eljárásban. Úgy gondolom, ha lett volna már erre precedens az országban korábban és lenne kapcsolódó stabil ítélkezési gyakorlat, mert, hogy ez egy viszonylag friss törvényi lehetőség, akkor talán már korábban meglépte volna a testület. Ám nem értem, hogy mire várt az elmúlt egy évben az EVE frakciója a polgármesterrel való nyílt szakítással, hiszen Mirkóczki Ádám tevékenysége kétséget kizáróan megkérdőjelezhető.

Egy dologban igaza van a polgármesternek: a pártpolitika fontosabb nekik, mint Eger érdeke, mert, ha nem így lenne, már régen megakadályozták volna az ő egyszemélyi döntéseit – magyarázta dr. Pápai Ákos. A kérdésre, hogy szerinte mi alapozna meg egy ilyen közgyűlési határozatot, elmondta, szerinte Mirkóczki Zita leváltásától kezdve számos olyan polgármesteri döntés született, amely megkérdőjelezhető. De az eredményes eljáráshoz több ilyen törvénytelen döntés szükséges, egy nem elegendő.

Dr. Pápai Ákos, Mi Hazánk Mozgalom Fotó: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

– Mirkóczki Zita eltávolítása duplán nem volt rendben. Először született egy határozat, amely abból indult ki, hogy lemondott, de nem mondott le. Aztán a döntés hatálya nem volt rendben, ezért volt szükség egy harmadik határozatra. A törvényesség határán lévő, de mindenképpen etikátlan döntése volt Tóth Helga eltávolítása az Egri Gyermekjóléti és Bölcsődei igazgatóság éléről. A tapasztalt többdiplomás vezető távozása óta sorra hagyják el az intézményt a szakemberek. Ha csak azt nézzük, hogy hány cég és intézményvezető mondott fel, mióta Mirkóczki Ádám a polgármester, már az mutatja, hogy túlnyomórészt nem tud megfelelő városvezetői döntéseket hozni. De az egyszemélyi döntések, a városháza helyiségeinek öncélú átalakításai sem épp a feddhetetlen vezető ismérvei – tette hozzá.

Szerinte az is nyilvánvaló, hogy a közgyűlési többség ­nélküli városvezetés még majdnem négy évig senkinek sem lesz jó. A polgármester által az országos médiában belengetett időközi választás talán a legjobb megoldás. Ezzel Egernek esélye lenne egy stabil önkormányzatra és vezetésre, s véget érne a botránysorozat és a sodródás.

Oroján Sándor, a Fidesz–KDNP frakcióvezetője sem tud az indítványról, de azt mondja, látható, hogy a korábbi frakciótársai nem vették jó­ néven Mirkóczki Ádám árulását.

Oroján Sándor Fidesz–KDNP frakcióvezető Fotó: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

– A polgármester körül elfogyott a levegő. Eger érdeke az lenne, hogy a politika ne az ellenzéki belharcokról szóljon, hanem a város fejlődéséről és működtetéséről – fogalmazott.

Az indítványról tehát egy megkérdezett sem tudott, persze, az sem lesz meglepő, ha a téma mégis a közgyűlésbe ­kerül.

Izgalmas közgyűlésekre számítunk

Berecz Mátyás nyilatkozta még korábban, hogy az ő és Mirkóczki Zita nevét május közepén a jóváhagyásuk nélkül használták fel egy, a frakció által lapunkhoz is eljuttatott közleményben. Ezt követte Mirkóczki Ádám eltávolítása az Egységben a Városért Egyesület elnökségből, majd az ő kilépése az egyesületből és a frakcióból. Távozott két alpolgármestere, Farkas Attila és Minczér Gábor, s Császár Zoltán önkormányzati biztos. A június 15. utáni közgyűléseken izgalmas helyzetek alakulhatnak ki egy-egy előterjesztés elfogadását illetően.

A várost irányító frakcióban már csak Berecz Mátyás, Mirkóczki Zita, Földvári Győző és ifjabb Sós Tamás ül. A Fidesz–KDNP hat képviselőt számlálhat. Ott van még dr. Pápai Ákos – aki elmondása szerint mindig a város érdekét tartja majd szem előtt a szavazáskor –, s dr. Pócs Alfréd az Egri Városvédők Egyesületétől.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában