munkakeresés

2021.06.15. 07:00

Egyre több a lehetőség a nyári diákmunkára Heves megyében is

Nyáron, az iskolai időszak végével a diákok nagy része munkalehetőség után néz, hogy abból finanszírozhassa meg a nyaralását, szórakozását vagy éppen a következő szemeszter tandíját. Megnéztük, a pandémia után mennyire érdeklődőek a fiatalok megyénkben.

Molnár Helga

Fotó: Daniel Beran

Sok diák kifejezetten nyárra keres munkát. Ki nyaralásra, telefonra vagy laptopra gyűjt, ki pedig zsebpénzkiegészítés miatt vállal munkát. A lehetőség adott, a Heves Megyei Kormányhivatal ­tájékoztatása szerint félezer 16 és 25 év közötti, nappali tagozatos tanuló vállalhat nyári diákmunkát július-augusztusban szűkebb hazánkban. A program megvalósításához a kormány több mint 62 millió forint vissza nem térítendő támogatást biztosít megyénkben.

A kormány az idén kilencedik alkalommal induló Nyári diákmunka programra hárommilliárd forintot fordít, aminek köszönhetően 25 ezer fiatal foglalkoztatásához járulhat hozzá országszerte. A mintegy ötszáz megyei tanuló a programban két típusú – önkormányzati, illetve a mezőgazdaság, a turizmus és vendéglátás területén folytatott – diákmunkára jelentkezhet. Míg előbbinél legfeljebb napi hat órában, utóbbinál akár napi nyolc órában is dolgozhatnak. A diákoknak a területileg illetékes járási hivatal foglalkoztatási osztályán kell kérniük a nyilvántartásba vételüket június 15-től.

Ezentúl természetesen iskolaszövetkezetet is kérdeztünk a témában. Majoros Katalin, a Diák-Center Iskolaszövetkezet szakmai vezetője lapunk érdeklődésére elmondta, ahogy a pandémia visszaszorulóban van, egyre több lehetőség nyílik meg ismét. Hozzátette, egész évben sok az érdeklődő, ám nyáron ez megugrik.

 

– A kereskedelemben, strandokon, gyárakban lehet elhelyezkedni, de van leltáros, raktáros, csomagoló és call centeres pozíció is – részletezte. Szavai szerint minden álláslehetőség betöltődik, ám a fesztiválmunkák a legkelendőbbek. Kitértünk a járvány időszakára is, erről azt mondta, az rettenetesen rossz periódus volt, megcsappant az elérhető munkakörök száma, havonta változtak a diákoknak kínált lehetőségek.

– Most, a nyitással már bizakodóbbak vagyunk, ez a diákoknak és a megbízóknak is sokkal jobb időszak lehet – húzta alá.

A fizetségről is esett szó, elmondta, hogy a minimális órabér 935 forint, de átlagosan ezer forint felett keresnek a fiatalok, néhány munkakörben pedig eléri ez a szám a kétezret is.

– Év közben nem vállalok munkát, a tanulmányaim lekötik az időmet és az energiámat, de amint sikeresen abszolváltam az utolsó vizsgámat, szeretnék valamilyen, lehetőleg a turizmus területén munkát találni – mondta el lapunknak egy egri egyetemista lány. Mint mondta, örül, hogy lassan rendeződik az élet, kinyithatott minden bolt, kávézó, étterem, így nem aggódik, hogy állás nélkül marad a következő hónapokban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában