covid

2021.06.04. 10:39

Friss: ennyi aktív koronavírus-fertőzött van Heves megyében

A járvány kezdete óta 20 ezer 789 Heves megyében tartózkodó fertőzöttet regisztráltak. Jelenleg 309 aktív koronavírusos beteg tartózkodik megyénkben, Egerben 84 fertőzött személy van.

Heol

Fotó: Shutterstock

Heves megyében a jövő hét szerdáig tartó oltási hét végére közel 155 ezer lehet azoknak a száma, akik legalább az első vakcinát megkapták. Országosan 5,2 millió fölé emelkedett a beoltottak száma, közülük mintegy 3,7 millió fő már a második oltását

is megkapta. A társadalmi védettség aránya 65-70 százalék közelében lehet. A Magyarországon használt vakcinák mindegyike hatásos a világszerte terjedő brit és indiai vírusmutánssal szemben is, ezért változatlanul fontos az oltás felvétele – számolt be a Heolnak Nyitrai Zsolt Eger és térsége országgyűlési képviselője.

Miközben Európa több országában még kijárási tilalom van és közterülten is kötelező a maszkviselés, addig az uniós átlagnál lényegesen gyorsabban oltó Magyarországon már arról szólnak az egyeztetések, hogy hogyan lehet majd utazni a nyáron. Jelen állás szerint a magyar védettségi igazolvány digitális verziója június 15-ig már tartalmazni fogja az oltás típusát és időpontját is, ezáltal megfelel majd a július 1-én életbe lépő uniós szabályozásnak. Ettől az időponttól az Európai Unióban egységesebb szabályok lesznek és a magyar védettségi igazolvány alkalmas lesz az uniós zöld kártya kiváltására. Teljes lesz az utazási szabadság azok számára, akik beoltatták magukat.

A tömeges oltások helyett készenléti oltási rend lép életbe, amely azt jelenti, hogy néhány oltóhely fenn lesz tartva és aki oltakozni szeretne, annak oda kell mennie. A készenléti oltási rend során már nem lesz elérhető vakcina a háziorvosoknál. Magyarországon mintegy 2 millió olyan ember van, akinek nincs védettségi igazolványa, és nem is esett át a betegségen. Nekik különösen fontos, hogy mielőbb jelentkezzenek az oltásra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában