Kertészkedés

2021.06.16. 13:38

Jó szívvel osztják meg a tudást a füzesabonyi kertbarátok

Egy évtized óta több ezer óra önkéntes munkával szépítik, ápolják ­környezetüket a Füzesabonyi Kertbarát Kör tagjai. Az egyesület vezetőjét, Nagy Lászlót kértük meg tevékenységük összegzésére.

Barta Katalin

Önkéntes akcióikhoz örömmel csatlakoztak a diákok is

Forrás: beküldött

A füzesabonyi kertbarátok megalakulásuk óta – ennek immár tíz esztendeje – gondozzák, szépítik a város közterületeit, az intézmények környékét. A több ezer órányi önkéntes munkáért hálásak a városlakók. Az egyesület elnökét, Nagy Lászlót arra kértük, meséljen a szervezet múltjáról és jelenéről.

Mondandóját azzal kezdi az elnök, hogy megalakulásuk óta napjainkig gondozták a vasútállomás közelében található emlékparkot, illetve a helyi Coop ABC melletti központi parkot. Sövényt vágtak, füvet nyírtak, virágot ültettek, rendszeresen összeszedték a szemetet a környékről. A nyári időszakban előfordult, hogy kéthetente is szerveztek közös munkát, dacára a rekkenő hőségnek. E feladatnak most búcsút inthetnek, mert a Zöld város projekt ezt a területet is érinti. Örülnek annak, hogy sok kedves visszajelzést, köszönetet kaptak a város lakóitól az elvégzett munkáért.

Nagy László úgy emlékszik, hogy először 2011-ben vettek részt a városban megrendezett Civil Expón. Nem is akárhogyan! Közel harminc tepsi kenyérlángost és ötven liter gulyást készítettek és osztottak szét a résztvevőknek. Rendszeresen kínálták a látogatókat különleges finomságokkal nemcsak az említett expón, hanem az anyatejes világnapon, a kistérségi önkéntes- és egészségnapon s a környékbeli falunapokon is.

A tagok által termelt zöldségből, gyümölcsből, önként felajánlott alapanyagokból készült ínyencségek mindig nagy sikert arattak. Standjukon bárki megkóstolhatta hagymalekvárjukat, répa-, cukkini- és karfiolfasírtjukat, padlizsánkrémüket, zöldség- és gyümölcssalátáikat. Ezeken az alkalmakon többféle sajt, méz mellett házi szörpök, házi lekvárok, sütemények is az asztalokra kerültek. Nem beszélve a saját termesztésű sok-sok kilónyi gyümölcsről. Nemcsak színesítették a rendezvényeket, hanem az egészséges életmódra is felhívták a figyelmet.

Önkéntes akcióikhoz örömmel csatlakoztak a diákok is Fotó: beküldött

Ugyancsak tíz éve önkénteskednek a Pöttömke Óvodában, ahol mintakertet alakítottak ki a hat óvodai csoport részére. Őshonos almafákat ültettek, minden évben elvégzik a szokásos feladatokat, megmetszik a fákat, füvet nyírnak, előkészítik a talajt a cserjék, virágok ültetéséhez. Mivel tavaly a pandémia miatt több rendezvény is elmaradt, ahol a gyerekekkel együtt lehettek volna, az elmúlt év karácsonyán ajándékkal kedveskedtek az óvodásoknak.

A Zrínyi úti Idősek Klubja udvarának parkosításában is szívesen vettek részt. Ide közel száz cserjét ültettek, rendbe tették az udvart és az udvart, a területet mentesítették a rengeteg építési törmeléktől. A Teleki Blanka Általános Iskola udvarán százhúsz méternyi dupla soros sövényt ültettek, a szülőkkel és a gyerekekkel közösen parkosították az iskola udvarát, hogy esztétikusabb legyen.

Köztudott, hogy a helyi kertbarátkör tagjai szívesen sütnek, főznek, vesznek részt különböző gasztronómiai rendezvényeken, versenyeken, ahol rendszerint előkelő díjakkal térnek haza. Ennek köszönhetően egyik évben a Legyen tánc elnevezésű rendezvényen megtisztelő felkérést kaptak, hogy a fellépőknek az egyesület főzze meg az ebédet. A kertbarát hölgyek az adventi gyertyagyújtások alkalmával mézeskalácsot sütöttek az ünnepség résztvevőinek. Éveken át segítettek a városi sportcsarnokban megrendezett Mikulás-ünnepségeken a terem berendezésében, s ezekre az alkalmakra a fenyőfát is felajánlottak.

A lelkes kertgondozók jó kapcsolatot építettek ki a Széchenyi Katolikus Általános Iskolával is. Segítettek az intézmény fásítási és virágosítási programjában. Padlókból nagy virágládákat készítettek, s több facsemetét is elültettek az intézmény udvarán. A ládákba ötszáz tő egynyári virágot palántáztak a város több pontján, az I. világháborús emlékműnél, a Kossuth utcán, a Templomkertben és az iskola bejáratánál. A területek szépítéséhez lelkesen csatlakoztak a tanulók, a tanárok, a szülők is. Az említett együttműködés 2017 óta folyamatos, és látványos eredményeket hozott.

Összességében elmondható, hogy a tízéves egyesület a város leglelkesebb, legtevékenyebb közössége, s a tagság jó szívvel osztja meg mindazt, amit megtermel, illetve a tudást, ami a kertápolással kapcsolatos. Abban bíznak, hogy mások is követik példájukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában