fűhelyzet

2021.06.07. 14:00

Rengeteg elvadult, füves terület miatt panaszkodnak az egriek

Mióta elkezdődött az esős idő, a közösségi oldalakon sok-sok posztot olvashattunk arról, hogy rengeteg az elvadult, füves terület a városban. Télen a havas és jeges utakkal, járdákkal gyűlt meg a bajunk.

Szabadi Martina Laura

2021.06.04 - Virágpalántákat ültetnek a Városgondozás munkatáesai - Eger - Huszár Márk - HM - Heves Megyei Hírlap

Fotó: Huszar Mark

A Városgondozás Eger Kft.-nek mintegy száz hektár zöldterületet kell karbantartania. A hidegebb évszakban az útszakaszok és járdák síkosságmentességéért felelősek. Tiszta, rendezett városképet kell fenntartaniuk, de ez nem könnyű. Ősszel arra panaszkodtak egriek portálunknak, hogy szemetesek az utcák, a nyársalóhelyek, a játszóterek és a patak is. Tavaly októberben Oroján Sándor, a Fidesz–KDNP egri frakciójának vezetője vetítette előre, hogy káosz lesz. Azt osztotta meg lapunkkal, úgy tudja, újabb leépítések várhatóak a Városgondozás Eger Kft.-nél.

– Mindez aggodalomra ad okot, hiszen a társaság felel a közterek tisztaságáért, továbbá a téli síkosságmentesítésért is, mely lassan akár időszerűvé is válhat. A januárban hullott ónos eső idején is jól látható volt, hogy egy-egy időjárási viszontagság elhárítása időbe telik a Városgondozásnak – tette hozzá. Később is folyamatosan azt kifogásolta a frakciójuk, hogy a városvezetés pénzt von el az egyik legfontosabb – legalábbis a leglátványosabb – feladatot elvégző városi cégtől. A városvezetés mindezt felesleges riogatásnak ítélte. Aztán eltelt néhány hónap, és eljött a február, amikor még az országos sajtóban is arról lehetett olvasni, hogy a Városgondozás Kft. felkészületlensége miatt megbénult Eger közlekedése.

Még mindezek előtt, tavaly, a veszélyhelyzet kezdete után nem sokkal ragadta meg az alkalmat – és a rendkívüli helyzetben ráruházott jogosítványait – Mirkóczki Ádám polgármester az új ügyvezető kinevezésére. Ő Juhász Géza, aki egyébként korábban volt már a Városgondozás igazgatóhelyettese. Tehát van tapasztalata ahhoz, hogy fenntartsa a cég működését, és ne bosszantson egy megyeszékhelynyi embert a csúszós utakkal, illetve később a derékig érő fűvel. Mindenesetre idén májusban újra rengeteg kritika érte a céget és a városvezetést.

Elkél a virágos ágyás a közterekre. Palántákat ültetnek Egerben Fotó: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

A negatív visszajelzések hatására Mirkóczki Ádám a minap tartott egy sajtótájékoztatót. Szerinte összehangolt és „nem feltétlenül korrekt” kampány zajlott a cég és a városvezetés ellen. Az összehangoltság alatt valószínűleg azt érthette, hogy a különböző, egymástól független politikai szereplők és helyi médiumok képviselői a városban nagyjából egy időben vették észre, hogy nagy a fű. Esetleg arra is utalhatott, hogy Berecz Mátyás képviselő, egykori alpolgármester a közelmúltban nyilvánosan beállt levágni az elvadult gazt.

Mirkóczki Ádám azt is bejelentette, hogy jókora fejlesztési pénzt invesztálnak a városgondozásba, csaknem háromszázmillió forintot költenek gépparkra. Így valószínűleg gyorsabban és jobban végezhetik el a munkájukat. Idén ennek a harmada valósul meg, a sokszor kritizált alulfinanszírozottságra tehát most felfigyeltek.

A polgármester elmondta azt is, mennyi mindent sikerült megcsinálni ciklusa alatt. Szó volt fejlesztésekről – például olyanokról, amiket még az előző városvezetés alatt nyertek, valamint az elektromos buszokról is, amikre a legutóbbi hírek szerint még csak pályázott a Volánbusz. Arról is szólt a városvezető, hogy szerinte mindig is probléma volt a síkosságmentesítés, és az elmúlt években – a közgyűlés összetételétől függetlenül – nagy volt a fű.

Virágairól volt híres a megyeszékhely

A fentiekről megkérdeztük Forgó Jánost, az előző ügyvezetőt, régen voltak-e annyira elégedetlenek a Városgondozás munkájával, hogy sajtótájékoztatón foglalkozzanak a témával. Nem emlékszünk hasonlóra.

Olvasóink azt írták, nem látták még ennyire elhanyagoltnak a várost. Forgó János egyébként az egri cég élén 2017-től tavaly június 16-ig állt. Tevékenysége alatt a turizmus szinte minden területén elismeréseket nyert Eger, például a Virágos Magyarország közönségdíját, a Legvirágosabb Úti Cél s az Év Turisztikai Települése címeket.

A volt ügyvezető azonban nem kívánt nyilatkozni a témában. Szerinte bármit is mondana, az visszás lenne. Az egrieknek valamint az ide látogatóknak kell eldönteni, hogy milyennek látják a települést.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában