Hagyományok-Ízek-Régiók

2021.06.08. 19:18

Tudod, mi a krickrafli? Ezt az aldebrői finomságot díjazták Budapesten

Újabb hat termék, köztük az aldebrői krickrafli ­nyerte el a Hagyományok-Ízek-Régiók (HÍR) program védjegyét. Ez már nem az első HÍR-elismerése a település finomságainak.

Molnár Helga

Eddig is nagyon sikeres volt a fesztivál, idén is ebben bíznak a szervezők Archív fotó: Berán Dániel

Fotó: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Az Agrárminisztérium célkitűzése, hogy az agrárgazdaság területén a termelői közösségek egyre több termékre nyújtsanak be uniós oltalom iránti kérelmet, éljenek az oltalom nyújtotta lehetőségekkel, és élvezzék azok előnyeit. Az Agrárminisztérium a HÍR program keretében 2010 óta pályázati rendszert működtet a HÍR védjegy használati jogának elnyerésére. A pályázaton hagyományos és tájjellegű termékekkel lehet részt venni. A program eredményeként 2010 óta a mai napig összesen 184 termék nyerte el a HÍR védjegy használati jogot, és vált a fogyasztók körében „HÍR-essé”.

Előrelépés

Egy 2020. április 20-án közzétett tanulmány szerint a földrajzi árujelzős termékek termelése egyre jelentősebb az Európai Unióban. Az uniós oltalom alatt álló 69 bejegyzett földrajzi árujelzőjével hazánk az EU-s tagállamok között az erős középmezőnyben a kilencedik helyet foglalja el. Magyarország a még bejegyzésre váró további 16 kérelme alapján jó eséllyel hamarosan utolérheti a nagy eredetvédelmi hagyományokkal rendelkező régi tagállamokat.

A Hagyományok-Ízek-Régiók védjegy használati jogát 2020-ban elnyert pályázók díjakat és okleveleket vehettek át az Agrárminisztériumban megtartott eseményen, itt vette át az elismerést Aldebrő és a helyi krickrafli is a napokban.

Wingendorf János polgármester elmondta, ez már a harmadik finomság, melyet országosan is elismertek.

– Az első a fojott volt, Aldebrő egyik legrégebbi és napjainkban is gyakran készített étele, nagy rendezvények esküvők, búcsúk elmaradhatatlan fogása. A másik díjazottunk a sült derelye, s most a krickrafli.

Ez utóbbi a régmúltidők gyakran készített fánkféle süteménye. Gyakran sütötték, lakodalmak, családi ünnepségek alkalmából – részletezte. Hozzátette, ezzel a díjjal nívósabbá vált a sütemény, s ezentúl bármely rendezvényen használhatják az elnevezést.

A polgármester és a küldöttség örömmel fogadta a díjat
Fotó: MW

Juhász Józsefné, a Német Nemzetiségi Egyesület elnöke elmondta, nagyon örültek a kitüntetésnek, hisz azért dolgoznak, hogy Aldebrő jó hírét vigyék szerte az országban. A díjat Wingendorf János, Milibákné Rémik Zsuzsanna, a nemzetiségi egylet elnökhelyettese és Seszták Ernőné, egy aldebrői sütőasszony vehették át a minisztériumban.

Lesz fesztivál

Tavaly a koronavírus-járvány miatt nem élvezhettük a Derelye Fesztivált, idén viszont a pandémia lecsengésével lehetőség nyílik a megszervezésére június 26-án. A rendezvényen természetesen minden a derelye körül fog forogni. A résztvevők már hajnalban elfoglalják helyüket, hogy a legfinomabb derelyéket főzzék meg a rendezvényre látogatóknak s a zsűri tagjainak. Az egész napos programon a főzés mellett természetesen helyet kap a tánc és a zene is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában