Ingatlaneladás

2021.06.16. 12:22

Úgy tűnik, gazdát cserélnek az egri Almagyar-dombi telkek

A polgármesteri határozat kiegészítései szerint az ingatlan legalacsonyabb eladási ára az ingatlanforgalmi szakvélemény szerinti érték, a nyertes pedig a legmagasabb összegű ajánlat.

Heol

Ezen a területen, az Almagyar-dombon is szeretne túladni a megyeszékhelyen a városvezetés

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Huszár Márk

Mirkóczki Ádám polgármester a közgyűlés hatáskörében eljárva 112-es és 123-as számú polgármesteri határozataiban eladásra jelölt ingatlanokat még márciusban.

Mint ahogy arról már beszámoltunk, ezek a kihasználatlan telkek és épületek városszerte megtalálhatóak, de nagyobb részük az Almagyar-dombon található. Ezek körül pedig komoly vita alakult ki, Berecz Mátyás önkormányzati képviselő is bírálta az eladási koncepciót, valamint az egri Fidelitas pedig petíciót indított az elidegenítés ellen. Most újabb határozatban a zárt borítékos nyilvános versenyeztetési eljárást rendelt el. Ez azon telkek esetében él, melyek értékbecslés szerinti forgalmi értéke a nettó 25 millió forintot meghaladja.

A polgármesteri határozat kiegészítései szerint az ingatlan legalacsonyabb eladási ára az ingatlanforgalmi szakvélemény szerinti érték, a nyertes pedig a legmagasabb összegű ajánlat. A pályázatnak tartalmaznia kell az ingatlanra vonatkozó hasznosítási elképzelést, a tervezett funkció megnevezését is. A polgármesternek a versenyeztetés ­megindítására, az eljárás eredményének megállapítására és a szerződések aláírására van felhatalmazása. Ám bruttó 25 millió forint alatt Mirkóczki Ádám dönt a közvetlen értékesítésről és annak feltételeiről, így az önkormányzatnál érdeklődtünk az értékhatárokról.

Dr. Bánhidy Péter jegyző tájékoztatása szerint az Önkormányzat Vagyonrendeletének 7. § (2) bekezdése az elidegenítési feltételek meghatározását nettó 25 millió forintos értékhatár felett utalja közgyűlési hatáskörbe, míg a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. tv., illetve a 2021. évi költségvetési törvény bruttó 25 millió forintos értéket meghaladó ingatlanok esetén teszi kötelezővé a versenyeztetési eljárás lefolytatását.

– Így a két eltérő meghatározás indoka az eltérő jogszabályi háttér. A nettó értékhatár az elidegenítési feltételek meghatározására hatáskörrel rendelkező döntéshozóra vonatkozik, a bruttó pedig a versenyeztetés kötelező értékhatára – fogalmazott.

Vagyis bruttó 25 millió forint felett törvényileg kötelező versenyeztetni, nettó 25 millió forint alatt pedig az eladás feltételeibe sem kell bevonni Egerben a közgyűlést – bár a rendkívüli jogrendben a közgyűlési jogokat egyébként is a polgármester gyakorolja. Mindezek fényében fontos kérdés lesz, hogy milyen értékre becsülik az ingatlanokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában