Évadzáró ülés

2021.06.11. 20:00

Visszavárja nézőit az egri színház, újult erővel kezdik a következő évadot

Évadzáró ülést tartott pénteken az egri Gárdonyi Géza Színház. Az eseményen Blaskó Balázs elmondta, hogy a járvány mellett jócskán akadt változás a művészek életében. Ennek ellenére helytálltak a színészek, s várhatóan hamarosan már a teátrum finanszírozottsága is megoldódik.

Heol

Fotó: Gal Gabor +36303330726

– Egy teljesületlen évad teljesült végét köszönthetjük – mondta Blaskó Balázs a Gárdonyi Géza színház igazgatója péntek délelőtt a színházi évadzáró társulati ülésen.

– Tulajdonképpen nézők nélkül, de az egész meghirdetett évadot teljesítették a művészek, a műszaki és adminisztratív munkatársak is. Jó munkát végzett az egész társulat. De ez a munka csak a következő évadban fog igazán gyümölcsözni. A 2019/20-as évad minden előadását pótolták szeptemberben, de sajnos csak visszafizetési kötelezettségeink voltak ezt követően – tette hozzá. Elmondta azt is hogy a következő évad nézőszámaival kapcsolatban is rengeteg még a kérdés, melyeket rajtuk kívül álló körülmények okoznak. Ilyen az, hogy lesz-e még következménye vagy új hulláma a járványnak, vagy engedik-e majd szervezetten színházat látogatni az iskolásokat.

– Várjuk, hogy nézőink újra megtiszteljenek bennünket jelenlétükkel, szeretetükkel tapsaikkal. A helyfoglalásra már nyitott a lehetőség

– hangsúlyozta, hogy hálásak annak a közel ezerötszáz nézőnek, akik nem váltották vissza bérletüket. Ők majd hat előadás tekinthetnek meg a korábbi öt helyett.

– A következő évadunkra gyakorlatilag minden előadásunk készen áll. Először a Nagymama című darabot mutatjuk be, tulajdonképpen másodszor, hiszen tavaly már volt egy bemutató, ám mindössze négy előadást érhetett meg a darab. Ezt követi majd a Rigócsőr Királyfi Grimm mesejáték. Az évad tulajdonképpen teljes mértékben a most lezártra épül, újdonság viszont a 2022 januárjában műsorra kerülő A fizikusok. Ez a Dürenmatt komédia Kiss József rendezésében boncolgat majd izgalmas társadalmi problémákat. Ennek éppen a napokban volt a műhelybemutatója, azt gondolom, hogy nagyon komoly figyelemre tarthat számot. Ezt követi majd egy Grimm darab melyet még nem próbáltunk. Valódi, friss bemutató lesz a Széttáncolt cipellők Baráth Zoltán rendezésében. De ilyen lesz rendezésemben Tóth-Máthé Miklós Aranyrandevú című romantikus retro-komédiája is, a tervezett bemutató 2020. április 8 – részletezte várakozásait Blaskó Balázs.

Szólt a X. Egri Stúdiószínházi táncfesztiválról is, melyben számos népszerű és nagynevű valamint határon túli táncegyüttes is közreműködik majd.

– Várhatóan Észak-Magyarország egyik talán legnagyszabásúbb rendezvénysorozatát láthatjuk szeptember végén – fogalmazott.

– Amit az elmúlt másfél évben átéltünk, amellett nem lehet szó nélkül elmenni. Folyamatosan kérdés számunkra, hogyan tovább a megváltozott körülményekben. Szeretném ha az elmúlt időszak kihívásai és az erre született megoldások tanulságai vinnének minket tovább. Ez az időszak negatívumai mellett sok olyan lehetőséget is adott, amelyre eddig nem is gondoltunk – mondta Topolánszky Tamás, a színház tánc tagozatának vezetője. Kiemelte, hogy mindezek ellenére az ország egyik legkisebb táncegyütteseként kifejezetten sokat szerepeltek az elmúlt évben novemberig. Majd ezt online előadások követték. Most pedig gőzerővel készülnek a Sisi romantikus táncjátékra, amely az Agria Nyári Játékokon már látható lesz Egerben is.

– Az eltelt időszak tehát nem volt kényelmes, de számos olyan megoldás született a problémák orvoslására, melyeket a jövőben is alkalmazhatunk. Többet tudtunk foglalkozni egy-egy előadással is. S mindeközben még a közalkalmazotti státusz körüli változásokkal is meg kellett tanulni együtt élnünk – mondta Topolánszky Tamás.

Ezzel kapcsolatban Blaskó Balázs kiemelte, hogy a közalkalmazottiság kivezetését személy szerint nehezen élte meg.

– Mielőtt színházigazgató lettem, tizenkét évig voltam a színházi dolgozók szakszervezetének országos alelnöke. Azon dolgoztunk, hogy az előadó művészetben is legyen életpálya-modell. Ez alapvetően a közalkalmazotti bértáblát célozta volna meg, egyfajta közös kiindulópontként. Ezt kellett feladnunk azzal, hogy november elsejétől kivezették az előadóművészet területéről a közalkalmazottiságot. Azt, hogy a színházi művészek legyenek-e közalkalmazottak, nem mi ítéljük meg, ez a döntéshozók dolga. Az viszont tény, hogy még erre megoldás nem születik, addig az e területen dolgozóknak le kell mondania a kiszámíthatóságról. Márpedig alapvető, hogy számotokra is kell legyen egy életpálya-modell, a művész is lásson előre.

Hiszen alapvető emberi kívánalom, hogy sorsunk belátható és irányítható legyen – húzta alá Blaskó Balázs.

Minczér Gábor kérdésünkre elmondta: nemrégiben Mirkóczki Ádám újra tárgyalt Fekete Péter államtitkárral, s ígéretet kaptunk arra, hogy további támogatást kapunk, illetve – ha a kormányzati kompenzáció megérkezik – az eredeti előirányzat mértékére emeli a teátrum támogatását az önkormányzat, s ezt követően, amennyiben már a fedezet rendelkezésre áll, a közös működtetésről szóló szerződést is aláírhatják.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában