Turizmus

2021.07.25. 07:00

A Gyógyvizek Völgyében is remélik, hogy idén visszatérnek a vendégek

A Gyógyvizek Völgye és ezen belül Egerszalók évek óta emelkedő vendégéjszaka­számmal büszkélkedhetett, de tavaly a 2007 óta tartó emelkedés megakadt. A helyi TDM reméli, hogy idén már visszatérnek a vendégek.

Szabadi Martina Laura

20210519 Egerszalók fotó: Huszár Márk - HM - Heves Megyei Hírlap A pünkösdi hétvégére készülnek a Heves Megyei szálláshelyek - Egerszalók, Saliris Resort Spa Hotel.

Fotó: Huszár Márk

– A járvány miatt két időszakban is teljesen be kellett zárni a fürdőket, a látnivalókat, az információs irodákat. A vendégéjszakák száma az egerszalóki önkormányzat tájékoztatása szerint 2020-ban 32,5 százalékos visszaesést mutatott az előző évhez képest – osztotta meg portálunkkal Farkasné Uzelman Szilvia, a Gyógyvizek Völgye Turisztikai Desztinációs Menedzsment (TDM) vezetője.

– A Gyógyvizek Völgye egészét tekintve is több mint harmincszázalékos visszaesés jelentkezett. Ezt az évet is bezárásokkal kezdtük, ­újra kellett tervezni az éves rendezvénynaptárat. A jeles napjaink szinte minden hónapban tartogattak a vendégeknek valamilyen kulturális, gasztronómiai vagy ­hagyományőrző rendezvényt. Sokan szeretik, keresik is ezeket az alkalmakat, és ehhez igazítják a pihenésüket.

A téli, tavaszi rendezvények elmaradtak. Amikor újra indulhatott az élet, a szervezőkkel egyeztetve inkább nem vállaltuk a Pünkösdi Tor-Túra szokásos programjainak megrendezését. Helyette ­Pünkösdi Terasz-Túrát hirdettünk. A vendéglátóhelyek, pincék egyedi menüvel várták a vendégeket ezen a hétvégén. Mi pedig végigvezettük őket a látnivalókon.

Az időjárás kicsit közbeszólt, de végül is szép számmal teljesítették a túrát – részletezte. Kifejtette, hogy a programszervezéssel még mindig óvatosan bánnak. Nyáron kisebb zenei koncertekre számíthatnak az itt pihenők, de ezeket mindig csak az adott héten tudják meghirdetni.

– Augusztus 28-án a Szüretindító Bortúra lesz nagyobb rendezvény, melyre gőzerővel készülünk. A részletes programot hamarosan megismerhetik. Amire biztosan lehet számítani, a szüreti folkmise s a felvonulás a falu főutcáján, a hagyományőrző fellépések, és a könnyűzenei koncert. Nagyon bíztunk a nyári szezonban, hogy újra visszaáll a régi rend és teljes forgalomra számíthatunk. Tavaly is a július és az augusztus hozta az előző években elvárt forgalmat. Sajnos az idei szezon nem indult olyan jól, a június nagyon gyenge forgalmat hozott, és a július eleje sem éri el az előző évi számokat – fűzte hozzá.

Kiemelte, hogy ismét elindították a menetrend szerinti Tücsökbusz-járatot. Ezt annak javasolják, aki szeretné könnyedén bejárni a települést, közben zenés idegenvezetést hallgatva.

– Egerből érkező átutazó vendégeknek is szoktuk ajánlani, hiszen rövid idő alatt szinte mindent megismernek Egerszalókon. A turisztikai irodában továbbra is bérelhetnek kerékpárokat, most már e-bike-kal is bővült a járműparkunk. Helyi termékek vásárlására az ajándékboltunkban van lehetőség. Egyébként a Barlanglakások és Sáfránykert nyáron hosszabbított nyitvatartással várják a vendégeket. A kiállítás egyediségét a tárlatvezetés adja, mellyel pluszinformációkkal, élményekkel gazdagodnak a látogatók. A 3D barlangmozi kifejezetten ajánlott ebben a hőségben. Egy kis hűsölés, és közben jöhetnek a dinók. A Sáfránykert minden évszakban kínál valamit, de nyáron burjánzik igazán minden gyógy- és fűszernövény – emelte ki Farkasné Uzelman Szilvia.

Háttérmunkával készültek

– A pandémia alatt háttérmunkával készültünk az idei szezonra. Az év elején több turistaútvonalat megújítottunk és újakat jelöltünk ki. Mindezt saját erőből és az egyesületünk tagjait bevonva közös erővel végeztük el. Így most már öt sétaútvonal várja a túrázókat – húzta alá. A leghosszabb se több hat kilométernél.

– A Menyecske-hegy a legtávolabbi kaptárkő, ahol egy kis emelkedővel, erdei tereppel számolhatnak. Az új útvonalak a Saliris Resort Spa fürdő melletti pihenőpark szélétől indulnak. Keressék a zöld és sárga jelzést, de a turisztikai irodában térképet is biztosítunk.

Készítettünk egy kerékpáros túraajánlót, melynek segítségével több útvonalon tekerhetnek. Kiépített kerékpárúton megközelíthető Demjén, ez egy könnyű terep, rövid idő alatt elérhető. Bátrabbaknak ajánljuk Egerbe, majd tovább Felsőtárkányig a tekerést. A kihívást keresőknek az egerszalóki víztározó megkerülését javasoljuk, ott számos védett madárfajjal is találkozhatnak – javasolta a turisztikai szakember.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában