Ingatlaneladás

2021.07.29. 17:30

Az adásvételek száma csökkent, de nőttek az ingatlanárak Heves megyében is

Tavaly is tíz százalék fölötti mértékben drágultak a négyzetméterárak Heves megyében.

Tóth Balázs

Construction workers collaborating in the installation of cement formwork frames

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Tavaly országosan 5,4 százalékkal drágultak a lakóingatlanok az OTP Jelzálogbank elemzése szerint. Negyedévről negyedévre váltakoztak a pozitív és negatív irányú árváltozások. Az OTP Lakóingatlan Értéktérkép idei első kiadása szerint országosan nagyjából tizenkilenc százalékkal csökkent a forgalom. A kis- és nagyvárosi teljes értéknövekedés hét-kilenc százalék között volt, Budapesten és a községekben csak három százalékkal nőttek az árak.

Az OTP Jelzálogbank becslése szerint tavaly 130 ezer lakás és ház cserélt gazdát. Az adásvételek számának csökkenése már 2019-ben megindult, s a tavalyi folyamat részben ennek folytatása. Amit azonban a pandémia miatti korlátozások, s az év utolsó harmadában az idén januártól elérhető otthonteremtési támogatások miatti kivárás tovább erősített. A forgalom csökkenése a kisebb városokban volt a legmagasabb, 23 százalékos, a megyei jogú városokban húsz, Budapesten 16 százalékos volt, míg a községekben, valószínűleg a falusi CSOK miatt csak 15 százalékkal apadt a tranzakciószám.

Recesszió se lesz

Az OTP Ingatlanpont tapasztalatai alapján az idei első negyedévben országosan harmadával bővült a forgalom, s nem valószínű későbbi recesszió. Az újragondolt lakásigények kielégítésében egyrészt az otthonteremtési program elemei adhatnak támogatást, de segíthet a munkaerőpiaci helyzet prognosztizált javulása is. A megtakarítások is ide áramlanak az infláció, az alacsony kamat és az olcsó hitelek miatt.

A legnagyobb, közel 46 százalékos forgalomcsökkenést Pest megyében mutatták az adatok, ez azonban magyarázható azzal is, hogy lassan dolgozták föl a tranzakciókat, Heves megyében 17 százalékkal estek vissza az eladások – a megyék közt ez a nyolcadik legmagasabb szám. Míg a Balaton továbbra is kapós volt, Somogyban csak öt százalékos volt az esés.

Minden megyeszékhelyen csökkent az adásvételek száma, Pécsett például több mint negyven százalékkal, de Eger is dobogós lett 23 százalékkal. A 197 járásból 159-ben volt mérhető visszaesés tavaly és csak 38-ban forgalomnövekedés vagy stagnálás. Ez utóbbi csoportba döntően csekély forgalmú járások tartoznak, de a falusi CSOK is besegített. Növekedés megyénkben egyedül a Bélapátfalvi járásban volt, a Hevesi, Gyöngyösi és Füzesabonyi járásban legfeljebb 15, az egriben és a pétervásáraiban 15–30, a hatvaniban pedig 30–45 százalékos volt a forgalom csökkenése.

Az ingatlanok drágulását az építőanyagok áremelkedése is hajtja. Fotó: Shutterstock

Minden megyében fölfelé mozogtak az ingatlanárak, Somogyban és Tolnában a 2019-est meghaladó mértékben. Előbbi egyharmados drágulása köszönhető annak, hogy a járvány miatt vonzóbb lett a Balaton déli partja, Tolnában pedig Paks környéke pörgött föl. Heves a megyék között 12 százalékos drágulásával a hetedik volt. A megyeszékhelyek között Eger az utolsó harmadban volt a maga hatszázalékos áremelkedésével. A 197 járás közül 23-ban csökkentek az árak, ezek között van a Hevesi járás is, Hatvan környékén 10 százalék alatti, Pétervásárán és vidékén harminc százalék fölötti volt a drágulás mértéke, a többi járásban 10–20 százalék közötti volt a mozgás.

A megyénk a középmezőnyben

A forgalom intenzitását a forgási sebesség jellemzi, vagyis az, hogy egy év alatt az ingatlanok hány százaléka cserél gazdát.

Az OTP Lakóingatlan Értéktérkép szerint tavaly ez a szám 111 járásban nem érte el az egy százalékot. Heves megyében ezek közé tartozott a Hatvani és a Bélapátfalvi járás is. A legmagasabb, 1,6 százalékot meghaladó kategóriába 11 budapesti kerületen kívül Tatabánya, Siófok, Dunaújváros, Veszprém, Nyíregyháza, Kazincbarcika, Debrecen és Salgótarján járása tartozott. Megyénkből az Egri járás volt a legkeresettebb, 1,3–1,6 százalék közötti mutatóval. A megyék rangsorában 2020-ban is Fejér került az élre 1,3 százalékkal. Heves megye az 1,2 százalékával a középmezőnyben volt, ahogy Eger is a megyeszékhelyek közt az 1,75 százalékával.

A nagyobb városok közt 2,4 százalékkal Tatabánya vezet.

Az országos átlagár tavaly 436 ezer forint volt négyzetméterenként, a főváros nélkül számított 303 ezres vidéki átlaghoz pedig a Gyáli járás áll legközelebb. Heves megyében 210 ezerről 230 ezerre emelkedett az eladott lakások négyzetméterára, Egerben ennél drágább, 320 ezer forint volt a jellemző. A járások közül az egri a 221–320 ezres, a gyöngyösi és a hatvani a 120-220 ezres kategóriába tartozott, a többi térség a 120 ezer alattiba.

Kezdőképünk illusztráció, fotó: Shutterstock

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában