otthoni táplálás

2021.07.27. 20:00

Az otthoni táplálás a súlyos betegeknek is hatalmas segítséget nyújt

Számos olyan betegség létezik, amely akadályozza a tápanyagok megfelelő felszívódását, és ez akár a beteg életét is veszélyeztetheti. Az otthoni parenterális táplálás (OPT) épp ezeknek a pácienseknek nyújt hatalmas segítséget.

Gidai Zsanett

Fotó: Daniel Beran

Hazánkban összesen 14 OPT-centrum működik, köztük van a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház is, mely az említett megyén túl az északi régió betegeit is ellátja.

A parenterális táplálásnak az a lényege, hogy a megfelelő tápanyagokat, az emésztőrendszert megkerülve, egyből a véráramba juttatják. Ezt olyan esetben alkalmazzák, amikor a beteg nem képes a számára megfelelő mennyiségű táplálékot elfogyasztani, vagy az emésztőrendszer nincs abban az állapotban, hogy a szondán eljuttatott tápszert feldolgozza.

Továbbá akkor is ezt az eljárást alkalmazzák, ha a betegnek műtét miatt nem szabad rövidebb-hosszabb ideig táplálkoznia. Ilyen esetben azért van szükség parenterális, intravénás tápoldatokra, mert enélkül alultápláltság alakulhat ki, amely rontja a páciens gyógyulási esélyeit.

Az OPT 2013-tól tb-finanszírozott tevékenység, így lehetőség van az előírt szabályok betartása mellett a beteg otthoni táplálására, ugyanis a megfelelően tápláltak gyógyulási és életminőségi kilátásai jobbak – ezt nyilatkozta lapunk érdeklődésére Baloghné Orosz Judit, a Klinikai Táplálási Mobil Team ápolója.

Fontos, hogy a páciensek megtanulják a folyamat szabályait Fotó: Berán Dániel / Heves Megyei Hírlap

A szakember elmondta, a táplálási csapat tagjai biztosítják az átmenetet a kórházi és otthoni kezelések között. Feladatuk az OPT tervezése, felépítése, a beteg és a hozzátartozó oktatása, a terápia ellenőrzése, és a pszichés támogatás is. A csapatban van aneszteziológiai és intenzív terápiás főorvos, szakgyógyszerész, mentálhigiénés szakember, dietetikus és ápoló.

Ezzel a lehetőséggel olyan betegek élhetnek, akiknek várható élettartama három hónapnál hosszabb, továbbá otthonukban ők vagy családtagjaik képesek elsajátítani a használathoz szükséges teendőket, és megfelelő higiéniás körülmények között élnek. Ha ezek a feltételek nem adottak, akkor kórházban, a járóbeteg-ellátás részeként kaphatja meg a tápszert az érintett – részletezte az ápoló.

Hozzátette, több betegség esetén lehet szükség parenterális táplálásra, mint például a rövidbélszindróma, a Crohn-betegség, a különféle daganatok, a bélelzáródás, a sipolyok, az immunhiányos betegségek vagy alkalmazzák előrehaladott AIDS esetében is.

A miskolci kórházban a 2013-as indulás óta tizenhat beteget láttak el, mégpedig a legkülönfélébb kórképekkel. A betegek állapotát havonta ellenőrzik. A kontrollvizsgálatokon megmérik a testsúlyt, meghatározzák az aktuális BMI-értéket, ha szükséges, pszichés és dietetikus tanácsadásra is lehetőség van. A páciens laboreredményei alapján a főorvos és a szakgyógyszerész meghatározzák a tápoldat mennyiségét, összetételét és a kalóriabevitelt.

– AZ OPT olyan eszköz és lehetőség, amely hosszabb és minőségibb életet biztosít, enélkül elveszítenénk őket. Az otthonlét jótékony pszichés hatása nemcsak a beteg, hanem a család számára is felbecsülhetetlen – összegezte Baloghné Orosz Judit.

E táplálási forma menete

Miután a szakorvos megállapította, hogy parenterális táplálás nélkül valószínűleg elveszítené betegét, felkeresi a Klinikai Táplálási Mobil Team főorvosát, aki eldönti, hogy adottak-e a feltételek az OPT-hez. A döntés után a betegnek érsebészeten inplantálnak egy portkatétert, amely a centrális vénába juttatja a tápoldatot. Ezután a beteg és hozzátartozója kórházi keretek között megszerzik a tápláláshoz szükséges tudást. A páciens csak akkor bocsátható haza, ha maradéktalanul elsajátította az elméleti s gyakorlati ismereteket.

A higiéniás szabályok tudása és betartása is nagyon fontos, hogy a port ne fertőződjön el, és a véráramba se jusson kórokozó. Megtanulják továbbá a tápoldalt helyes bekeverését és a táplálópumpa használatát, probléma esetén a korrigálást. A legfontosabb, hogy a porttűt magabiztosan tudják beszúrni a megfelelő helyre – közölte az ápoló.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában