meghibásodás?

2021.07.21. 12:02

Döbbenetes: nyitott sorompónál érkezett a vonat Egerben

Nyitott sorompónál haladt át egy vonat az egri Mekcsey utcai átjárónál múlt vasárnap reggel olvasónk jelzése szerint. Először piros volt a jelzés, majd kialudt és felnyílt a sorompó, s hamarosan érkezett a szerelvény. A vasúttársaságtól érdeklődtünk az esetről.

Sz. M. L.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

– Július 18-án Eger és Eger-Felnémet állomás között a fénysorompó amiatt nem mutatott jelzést, mert egy különvonat állomáson való tartózkodási ideje megnövekedett a beállított hat perchez képest. Egervár megállóhelyen egy csoport szállt fel a vonatra, ezért az a menetrendben szereplő idejénél tovább várakozott ott – írta a MÁV illetékese.

Kiemelték, hogy abban a megállóban vonat hatására záródik le a sorompó a szerelvény sebességének és távolságának megfelelően.

– Ha a beállított időn belül a vonat nem hagyja el az érzékelési szakaszt, a sorompóberendezés automatikusan, az előírásokhoz híven, üzemzavar állapotra vált át, elsötétül a fénysorompó, a fényjelzés megszűnik, felnyílnak a csapórudak. Ez a közúton közlekedők érdekét szolgálja. Nem tartja fel a közlekedést tartósan a biztosítóberendezés az áthaladást tiltó, villogó vörös fényjelzéssel és lecsukott sorompóval. Ez tehát nem tekinthető biztosítóberendezési hibának. A vonat elhaladása után a jelzőberendezés kikezelhető és a fehér villogás visszakapcsol – magyarázta a vasúttársaság.

Hozzátették, a szabályok betartásával ilyen helyzetekben nem alakulhat ki balesetveszély, és válaszukban kiemelték a KRESZ vonatkozó részét is.

Felhívták a figyelmet, hogy a sorompó működését, üzemzavarát jelzik a berendezések, a mozdonyvezetőket értesítik erről. A vonatokkal az átjárót csak legfeljebb óránként 15 kilométeres sebességgel közelítik meg.

Ajánlóképünk illusztráció. Fotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában