újraindítás után

2021.07.19. 07:00

Heves megyében is komoly munkaerőhiánnyal küzd a vendéglátás

A koronavírus-járvány harmadik hullámának lecsengése lehetőséget adott arra, hogy az élet is újrainduljon. A vendéglátóipar is megszenvedte ez az időszakot, ráadásul gondjaik még nem enyhültek. A szektorban működő helyek egy része munkaerőhiánnyal küzd.

Molnár Helga

A Bodegában is szembesültek a problémával Fotó: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Fotó: Huszar Mark

A gazdaság élénkülésével a munkaerőpiaci adatok is egyre kedvezőbbek, a következő időszakban pedig visszatérhet a pandémia előtti munkaerő-hiányos helyzet – reagált a Világgazdaságnak Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legújabb munkanélküliségi és foglalkoztatottsági adataira.

A KSH közölte, májusban a foglalkoztatottak átlagos havi létszáma 4 millió 607 ezer volt, 55 ezerrel több, mint egy évvel korábban, és 47 ezerrel több, mint áprilisban. A munkanélküliek száma 189 ezer volt, az előző év azonos időszakinál 26 ezerrel, az áprilisinál 22 ezerrel kevesebb. Az év végére a munkanélküliségi ráta 3,7–3,8 százalék körül alakulhat, jövőre pedig akár 3,5 százalékos szintre süllyedhet – jelezte az elemző.

A vendéglátóiparban is sok a betöltetlen pozíció. A lezárások után sokan másutt kerestek munkát, s már nem is térnek vissza, mert bizonytalanok, s tartanak a vírus egy újabb hullámától. Megkérdeztünk néhány érintettet, ők hogyan vészelik át ezt az időszakot. Dobos György, az egri Bodega Bisztró és Barbecue vezetője lapunknak elmondta, ők novemberben senkit nem küldtek el, igyekeztek megoldani, hogy ha más munkakörben is, de megtartsák a munkaerőt.

A Bodegában is szembesültek a problémával
Fotó: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

– Az újranyitásig ennek ellenére hét kolléga távozott, akiket nehezen tudtunk pótolni, mert szakképzett munkaerőt egyáltalán nem lehetett találni. Nehezen, de sikerült összeraknunk egy csapatot, de így is a hét minden napján dolgozom, akár napi 10–14 órában. Úgy hallottam, nem csak mi járunk ebben a cipőben, sok vállalkozó küzd ilyen problémákkal – fogalmazott.

Kósa László, a gyöngyösi Kékes Étterem tulajdonosa is hasonlóképpen nyilatkozott. Mint elmondta, a gond most kettős, egyrészt a távozó kollégákat kell pótolni, másrészt fontos lenne a helyükre olyanokat találni, akik szakmailag képzettek.

– Tőlünk most tíz-tizenöt kolléga hiányzik, és ugyan akadnak jelentkezők, de akadnak közöttük, akik nem eléggé felkészültek. Sokan a szakmát, az egész vendéglátást is elhagyták, mert inkább a biztos jövőt választják. Eléggé jól megmutatták az utóbbi hónapok, mennyire érzékeny a mi szakmánk – taglalta.

Kósa László hozzátette, még az idegenforgalmi szempontból frekventáltabb helyeken is nehéz pótolni a munkavállalókat, s ezek elviszik a dolgozókat a kevésbé népszerűbb turisztikai célpontok elől. Szavai szerint kettős érzéssel dolgoznak, hiszen lassan helyreáll az élet a vendéglátóiparban is, de az egyre növekvő forgalmat kevesebb emberrel nehezebben tudják kiszolgálni a korábban garantált színvonalon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában