Allergia

2021.07.07. 14:00

Heves megyében is nagyon magas a pollenkoncentráció

A száraz, forró napokon jócskán megnő a levegőben az allergiát okozó pollenek koncentrációja, ami a magyar lakosság legalább tizedének életét ­nehezíti meg a legváltozatosabb módokon.

Gidai Zsanett

Rengeteg panaszt tudnak okozni az apró virágporok

Forrás: Shutterstock

Ilyen meleg és száraz időben, ami az elmúlt napokat jellemezte, nagyon magas a pollenkoncentráció. Azonban záporok, zivatarok vagy tartós esőzések után mindig csökken a virágpor mennyisége a levegőben.

– A Nemzeti Népegészségügyi Központ működtet egy aerobiológiai hálózatot. Húsz állomás található az országban, az egyik Egerben, ezek folyamatosan mérik a pollenkoncentrációt, így pontosan tudni, hogy milyen virágporok és milyen mennyiségben vannak jelen a levegőben. A nagy hőségben Heves megyében a pázsitfűfélék és csalánfélék koncentrációja közepesen magas, az útifűfélék közepes-alacsony tartományban mozognak, a kültéri allergén gombák pollenjeihez hasonlóan – számolt be lapunk érdeklődésére dr. Dósáné dr. Fekete Márta helyettes megyei tiszti főorvos.

Hazánkban is rengetegen szenvednek virágpor allergiától, melynek tünetei lehetnek enyhék, de igen súlyosak is.

Dr. Dósáné. dr. Fekete Márta elmondta, lehet heveny akut, de akár krónikus megbetegedés is. Van, hogy csak a felső légutakat érinti, ilyenkor az orr- és a melléküregek gyulladnak be. A szénanátha esetén felléphet folyamatos tüsszögés, orrfolyás vagy orrdugulás. Előfordulhat viszketés is, általában a szem és a fül érintett, de van, hogy a torok is érdekesen kapar.

– Súlyosabb eset, mikor már a hörgőket is megtámadja az allergia, ilyenkor a gyulladás miatt kínzó, száraz köhögés jellemző, de sípoló légzés is előfordul, vagy akár mellkasszorítást is érzékelhetnek a betegek. Ez annyira elfajulhat, hogy sportolás közben vagy mozgáskor megjelenik a nehézlégzés, légszomj, a legsúlyosabb esetben pedig már nyugalmi helyzetben is felléphetnek ezek a panaszok – ismertette a kritikusabb eseteket a szakember.

Hozzátette, olyan általános tünetek is lehetnek, melyekről nem gondolná az ember, hogy az allergia jelei, ilyen a fejfájás, fáradékonyság, alvászavar, fokozott ingerlékenység.

A védekezés a virágpor ellen nem egyszerű, de pár praktikával megkönnyíthetők a pollendús mindennapok.

– Ajánlott minden este hajat mosni, a cipőket letakarítani és naponta új ruhát felvenni. Érdemes gyakrabban ágyneműt húzni, és az autók pollenszűrűjét is nagyobb rendszerességgel tisztítani, a lakás szellőztetését pedig éjszakára ütemezni. Ha van rá lehetőség, akkor a sétákat a reggeli vagy esti órákban kell beiktatni. Sokaknak az ffp 2-3-as maszkok is segítenek átvészelni ezeket az időszakokat. Rengeteg gyógyszer áll már rendelkezésre, vannak olyan, melyek vény nélkül is kaphatóak, de sok esetben orvos írja fel ezeket, érdemes időben elkezdeni a megvásárolt szerek használatát – adott tanácsokat a helyettes megyei tiszti főorvos.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában