Virágos Magyarország

2021.07.10. 11:30

Idén már nem indul a virágos versenyen Eger

A megyeszékhely idén már nem résztvevője a Virágos Magyarország környezetszépítő versenynek. Pedig a közterületei szépségéről évekig híres volt a város.

Szabadi Martina Laura

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Berán Dániel

Közel három évtized után, az egykor magyarországi etalonnak számító, a környezetszépítésben számos nemzetközi és hazai díjjal kitüntetett város már nem résztvevője idén a Virágos Magyarország környezetszépítő versenynek – osztották meg egriek közösségi oldalon. A Városgondozás Eger Kft.-nél érdeklődtünk arról, valóban így lesz-e, s ki hozta meg ezt a döntést, vagy minek a függvénye a részvétel.

– A várost érintő bármilyen versenyen történő indulást nem társaságunk kompetenciája eldönteni. Javasoljuk Eger önkormányzatát megkeresni – válaszolták. Természetesen az önkormányzatot is megkérdeztük, ők azonban nem válaszoltak a megkeresésünkre.

Eger 1992-től majdnem harminc esetben kapott nemzetközi vagy hazai elismerést a környezetszépítésért. Így 2012-ben miniszterelnöki díjat, akkor lett az év főkertésze Ferenczy Tamás, aki évtizedekig volt a Városgondozás Eger Kft. városüzemeltetési üzemegységének irányítója. Jelenleg a verseny régiós vezetője. Tőle kérdeztük meg, hogy pontosan hogyan is megy a jelentkezés és mi alapján díjaznak.

Virágosítás van, de a versenybe nem nevez a megyeszékhely
Fotó: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

– A települések nevében a polgármesterek jogosultak jelentkezni. A versenyre régebben sem készültünk külön, de a bírálat napjára biztosítottuk a naprakészséget. Neves szakmai zsűri érkezett a városba, s ők nem csupán a virágos közterületeket értékelték – habár ez alapfeltétel –, hanem a figyelmük kiterjedt az évelő növényekre, cserjékre, fákra, a növényvédelemre, az Európa Év fájára, a strandi platánra, az utcabútorok állapotára is. Az összképet nézték és a szakmaiságot, ami mögötte van – magyarázta Ferenczy Tamás. Kifejtette, hogy az utóbbi években a Legvirágosabb úti célra a turisták is szavazhattak, Eger ezt a díjat is begyűjtötte.

– Győzteseként Eger képviselhette hazánkat az európai versenyben, tizenkét ország szakmai tekintélyei méltatták a várost, amely 2007-ben az Európai Virágos Városok és Falvak versenyében aranyérmes lett – tette hozzá.

Már nem ültetnek virágokat

Ferenczy Tamás lapunknak elmondta azt is, hogy a nemzetközi elismerések időszakában a csúcstartó mennyiség százhúszezer tő virág körül mozgott, de ez később folyamatosan csökkent.

A városgondozás jelenlegi vezetése arról tájékoztatott, hogy az elmúlt esztendők darabszámával megegyezően hetvenötezer növény került idén a közterekre. Azokat közbeszerzési eljárással szerezték be, megközelítőleg tizenhárommillió forint értékben. Arról is érdeklődtünk, hogy július közepe táján miért látni még a virágot ültető munkatársaikat a helység különböző pontjain.

– A beültetés valójában befejeződött, jelenleg – rongálás, kiültetett növények lakosság általi kiszedése, azok elpusztulásuk okán – a virágok pótlása történik, illetve a megmaradt növényekből a korábbi ültetési tervben nem szereplő helyszíneket színesítjük a virágokkal – közölték. Ennek ellenére az uszoda mellett például szerdán – a válaszadás napján – még voltak teljesen üres ágyások.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában