Fejlesztések

2021.07.15. 14:05

Így óvja a barlangokat és földvárakat a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság eddig összesen már 763 millió forintot fordított a barlangok védelmére és fenntartására. Ennek a folyamatnak a negyedik üteme a most záruló program, amely 380 millió forintból segítette a természeti képződmények megóvását és állapotuk megőrzését.

Heol

Kiemelkedő és eredményes munkát végez a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság az élettelen természeti értékek megóvása érdekében – jelentette ki az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára Felsőtárkányban, a barlangok és a térségben található földvárak megóvását célzó projektek zárórendezvényén. A két program keretében együttesen 560 millió forint értékben zajlottak fejlesztések, melyeknek köszönhetően sikerült a legjelentősebb földvárakat és környezetüket megóvni, illetve 38 barlangban zajlottak állagmegóvó munkálatok – tájékoztatta portálunkat az Agrárminisztérium.

Rácz András beszédében hangsúlyozta: a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság az elmúlt 10 évben megduplázta látogatóinak számát, és évente már több mint 200 ezer vendéget fogadnak létesítményeikben. Hozzátette: Magyarország nemzeti parkjai kiemelt szerepet töltenek be a hazai ökoturizmusban, hiszen az országban található 700 ökoturisztikai létesítmény felét az igazgatóságok üzemeltetik. A Bükki Nemzeti Park Igazgatóságnak ebből a szempontból is kiemelt szerepe van, hiszen a teljes nemzeti parki bemutatási infrastruktúra negyede, összesen 89 létesítmény az igazgatóság fenntartásában, működtetésében van.

A projekt keretében összesen hét helyszínen történtek beavatkozások: a Kelemen-székén; a Verebce-bércen, Dédesi váron; Cserépfalu – Mésztetőn; Felsőtárkány Kő-közi váron; Bükkzsérc – Hódos-tetőn; Felsőtárkány Vár-hegyen illetve a Sajónémeti Vár-hegyen.

Cikkünk hamarosan frissül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában