elismerés

2021.07.14. 11:30

Összeköt az Isten és a nyelv, vallja a gyöngyösi kórház kitüntetett igazgatója

Weisz Péter, a ­gyöngyösi Bugát Pál Kórház főigazgatója a magyar egészségügy egyik legrangosabb kitüntetését, a Batthyány-Strattmann László-díjat vehette át a közelmúltban Kásler Miklós minisztertől.

Szabó István

Weisz Péter szerint a konzervatív polgári értékrendje teszi eredményessé a munkáját Fotó: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Fotó: Czimer Tamas

Weisz Péter főigazgató munkáját már több kitüntetéssel ismerték el, de a Batthyány-Strattmann László-díjra a legbüszkébb, mert ez szakmai díj. Ugyanakkor kiemelte, a régió idei nyolc kitüntetéséből hetet a Bugát dolgozói kaptak, ez a kórházi csapat sikerét bizonyítja. A főigazgató elmondta, hogy édesapja, aki túlélte az auschwitzi haláltábort, arra tanította, hogy szeresse a beosztottjait, mert csak általuk lehet valaki sikeres vezető.

– Hiszek a kollégáimban. A kórház orvosai, szakdolgozói és a menedzsment tagjai minden területen képesek szakmailag nagyot alkotni, ezt az elmúlt öt évben kapott mintegy harminc elismerés bizonyítja. Az én feladatom az, hogy lobbizok értük. Amikor ide kerültem, sokan fogták a fejüket, mi lesz abból, hogy én, a jobboldali gondolkodású, közéleti zsidó és a hívő muszlim orvosigazgató, dr. Assani Omar együtt kell dolgozzunk. Mi túlléptünk ezen a sztereotípián, barátok vagyunk.

Azt tartom, hogy a gyűlölet mögött sosem a vallást, hanem az embert kell keresni – hangsúlyozta Weisz Péter.

A főigazgató közgazdász végzettségét hasznosítva hosszú ideig a bankszektorban dolgozott, az egészségüggyel bő húsz éve került kapcsolatba. A debreceni Kenézy Gyula Egyetemi Kórházban, ahol a felesége is dolgozott osztályvezetőként, megüresedett a gazdasági igazgató széke. Végzettsége, bankvezetői tapasztalata és jó kommunikációs készsége alapján kérték fel, s ő elfogadta az állást. Mint mondta, az új terület szerelem lett első látásra, azzal együtt, hogy az egészségügy, súlyánál fogva, mindig a politikai csatározások kedvelt célpontja.

– A gyöngyösi kórházba egy évre kerültem, de ma már a tizenkettediknél tartok, 2013 óta főigazgatóként. A sport és a kitűzött célok fiatalon tartanak. Édesapám szerint a távoli lehetetlent kell kitűzni magunk elé, és akkor elérjük a lehetségest. Kellő erőt érzek magamban, hogy a tüdőgondozóban egy nővérszállót építsünk, és a régi kórházépület is új funkciót kapjon. Már pályáztunk geriátriai szakkórház létrehozására ott, és kétszáz időskori betegségben szenvedő embert fogunk kezelni. Ezeket még mindenképp meg szeretném csinálni – jelentette ki Weisz Péter.

Weisz Péter szerint a konzervatív polgári értékrendje teszi eredményessé a munkáját
Fotó: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

A főigazgató harmadik nagy célkitűzése a gyöngyösi zsinagógában létrehozni, Európában elsőként, a zsidó és keresztény vallású magyarok együttélésének házát, egy kulturális foglalkoztató központot.

– Vallásos zsidó családból származom erdélyi gyökerekkel, polgári konzervatív értékrenddel. A mások elfogadását valló nyitottságommal együtt ez vezérelt, hogy részt vegyek a határon túli magyar ajkúak találkozóinak rendszeressé tételében, először a zsidóság körében, majd rövidesen az anyaországtól elcsatolt keresztények vonatkozásában is.

Összeköt bennünket az egy örökkévaló Isten és az anyanyelv.

Ezt a zsidók és keresztények közötti, határokon átívelő párbeszédet, amiért a lovagkeresztet kaptam, kibővítettük azóta a muszlimokra és a romákra is. A Van kiút és a Béke gondolata Ábrahám örököseinél konferenciák szolgálják ezeket a célokat, amiken én is tartok előadásokat. Sikerült újjászerveznem a gyöngyösi zsidó hitközséget is – mondta Weisz Péter.

A főigazgató olvasni, színházba járni, sportolni szeret, nagy híve a jó futballnak és kézilabdának. Büszke sikeres versenytáncos nagyobb lányára és a költő kisebbre. Szabadidejében szülővárosába, Debrecenbe siet a három unokájához.

Névjegy: Weisz Péter

Született: Debrecen, 1953.

Tanulmányok: Dienes László Gimnázium, Debrecen, 1971, Élelmiszer-ipari Főiskola, Budapest, 1975, Közgazdaságtudományi Egyetem, Budapest, 1986, Debreceni Orvostudományi Egyetem egészségügyi szakmenedzser szak, 2001.

Munkahely: Kereskedelmi és Hitelbank nyíregyházi, majd az OTP bank debreceni fiókvezetője, 2000-től a debreceni Kenézy Gyula Kórház gazdasági igazgatója, 2013-tól a gyöngyösi Bugát Pál Kórház főigazgatója.

Elismerései: Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztje, 2011, Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Heves Megyei Területi Szervezete pártoló tag elismerés, 2020, Batthyány-Strattmann László-díj, 2021.

Család: házas, két lánya és három unokája van.

Hobbi: olvasás, színház, sport.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában