bosszúság

2021.07.02. 07:00

Rendszeres áramszünet bosszantja a hatvani térségben élőket

Újabban pillanatokig ­tartó áramszünet bosszantja a térségben élőket. Ez alig ­érzékelhető, de a készülékeket veszélyeztetheti.

Tari Ottó

Forrás: Shutterstock

Amikor a térségben élők távolabbi vidékek lakóival beszélgetnek, utóbbiak gyakran csodálkoznak azon, hogy errefelé milyen sokszor kell áramszünettel szembesülnünk – mondta az egyik lőrinci ismerősöm, aki kifejtette azt is, hogy nem feltétlenül a karbantartással járó kellemetlenségekre kell gondolni, amikor a szolgáltatás több órán át szünetel. Vannak apróbb bosszúságok is, amiket észre sem vesz mindenki. Például a televízió egy pillanatra ki-be kapcsol, vagy a fényforrás alig láthatóan pislákol.

Kiderült: nem településszintű problémáról van szó, a polgármesterek már több önkormányzattól jelezték, hogy akadozik az ellátás.

– Csaknem egy hónapja éljük át, olykor naponta többször, pillanatnyi kimaradásokat – írta a település közösségi oldalán Juhász Péter, Petőfibánya polgármestere. – Június 8-án tettem az első bejelentést az áramszolgáltató felé, s azóta szinte nem telik el nap, hogy ne jelezném telefonon, hogy nem történt pozitív változás. Írásban a mai napig nem kaptam választ. Problémánkkal nem vagyunk egyedül, Heves megye nyugati és Nógrád déli részét érinti az anomália. A környező települések polgármestereit is arra kértem, hogy álljanak mellénk, s leveleikkel, telefonjaikkal hívják fel a szolgáltató figyelmét a fennálló problémára.

Rózsaszentmárton polgármestere is hasonló kéréssel fordult a lakossághoz, miután több tucat helyi utcából jeleztek hasonló gondokat.

– Sokan arról számoltak be, hogy meghibásodtak az elektromos készülékek. Érdeklődésemre a szolgáltató azt válaszolta, hogy a problémát a nagyfeszültségű vezetéken történt úgynevezett múló zárlatok okozzák, amikor például a madarak hozzácsapódnak a vezetékhez. A probléma nagy területen fennáll, minden települést érint Lőrincitől Jobbágyiig és a másik irányban Gyöngyösig.

Akinek meghibásodott az elektromos vezetéke, igazolást kérhet a szolgáltatótól, ami alapján a biztosító megtéríti a kárát. Írásban is kértem az áramszolgáltató válaszát, amint megérkezik, közzéteszem – fogalmazott Sipos Jánosné.

A szakemberek szerint a hőség az elektromosenergia-hálózatot is érinti, így az is lehet, hogy a jelenséghez hozzá kell szokni. A terhelési rekordok mögött a fogyasztási szokások változása, a klímaberendezések működése és egyéb elektromos eszközök, így az elektromos autók mind gyakoribb használata is állhat.

Ajánlóképünk illusztráció. Fotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában