látogatók

2021.07.28. 07:00

Töretlen a Heves megyei múzeumok népszerűsége

Az utóbbi közel másfél évben fenekestül felfordult minden, a koronavírus-járvány harmadik hullámának lecsengése után azonban úgy tűnik, hogy szépen fokozatosan visszatér a megszokott élet. A nyár és a korlátozások feloldása meghozta a kedvet az utazáshoz és ez a múzeumok látogatottságán is meglátszik.

Gidai Zsanett

A Múzeumok Éjszakáján a Dobó István Vármúzeum életébe is betekinthetnek az érdeklődők. 20190623 Eger fotó: Huszár Márk HM Heves Megyei Hírlap

Fotó: Huszár Márk

A turizmusfejlesztéssel és -marketinggel foglalkozó Innotime Hungary Kft. Múzeum, látogatóközpont, kastély- vagy várkiállítás? címmel végzett országos online, nem reprezentatív felmérést, amelyre közel ezeregyszáz válasz érkezett. Arra voltak kíváncsiak, hogy a turisták milyen elvárásokat támasztanak a különböző típusú bemutatóhelyekkel szemben, és ezek a létesítmények mennyire tudnak ennek megfelelni a látogatók szerint.

A felmérés kitér arra, hogy 2020 és 2021 májusa között a megcsappant csoportos vendégforgalom helyett elsősorban egyéni vendégek keresték fel a bemutatóhelyeket. Közülük is a magasabb iskolázottságú 55 év feletti korosztály mutatta a legnagyobb érdeklődést az örökségturizmus kínálata iránt, akiket a 25 és 35 év közötti szülők követtek a kisgyermekeikkel.

– A válaszadók a kastélyokat tartják a legkülönlegesebbnek, a látogatóközpontokat a legtrendibbnek, a múzeumokat a legértékesebbnek és a várakat a legizgalmasabbnak, és egyben a legunalmasabbnak, legelavultabbnak is – derült ki a felmérésből.

Heves megyében nincs hiány múzeumokból, várakból, kastélyokból, az ország egyik legkedveltebb várával Eger büszkélkedhet. Valkóné Révai Renáta, a Dobó István Vármúzeum kommunikációs és közönségforgalmi osztályvezetője lapunk érdeklődésére elmondta, már májusban háromezerrel több várbarát járt az intézményben, mint 2020 azonos időszakában.

– Szerencsére az osztálykirándulások megindulásával rengeteg pedagógus választott minket úti célként, de a pünkösdi hétvégén, a zord idő ellenére is sokan vettek részt a programokon. Ez a tendencia látszik a júniusi statisztikai adatokat tekintve is. A turisztikai szezon élénkülésével párhuzamosan, július 9-én sikerült újra megnyitni a főbejáratot, ami szintén pozitív elmozdulást eredményezhet a látogatói létszámban – fogalmazott az osztályvezető.

A felmérés válaszadói várak esetében az interaktív, élő intézményeket tartják vonzónak, ezért is lehet olyan népszerű az egri erőd, hiszen rengeteg izgalmas program várja a látogatókat. Országosan is egyedülálló módon, a hét minden napján több alkalommal várják interaktív tárlatvezetésekkel, fegyver- és viseletbemutatókkal az érdeklődőket.

Az egri Dobó István Vármúzeumba is visszatérhetett az élet végre Archív fotó: Huszár Márk / Heves Megyei Hírlap

– Új programelemként vezettük be hétvégenként az Egri nők élménydús beszámolóját, melyből megismerhetik a XVI. században a várban élők mindennapjait, az asszonyok feladatait, szokásait, de egy kis gasztronómiai kalandozásként a korabeli gyógyfüvek és fűszernövények világába is beleszippanthatnak. Az aknafigyelő folyosós tárlatvezetés egy új elemmel bővült, hiszen a megújult Zárkándy-bástyán keresztül hagyják el a föld alatti járatokat a vendégek. Szintén új programelemként Veronka asszony meséit is meghallgathatják a várkút tövében, de az íjászkodást is ki lehet próbálni hétvégente – árult el részleteket Valkóné Révai Renáta.

Augusztus 3-án Gárdonyi Géza születésnapjáról emlékeznek meg, augusztus 7-én pedig egész napos családi piknikre várják a családokat a Gárdonyi kertben kulturális kikapcsolódási lehetőségekkel. A nyár legnagyobb attrakciója pedig augusztus 14–én és 15-én a Végvári Vigasságok lesz.

A Mátra Múzeumba is visszatért az élet

A közkedvelt gyöngyösi múzeum nem veszített népszerűségéből. – Mivel mindenki itthon kereste a szabadidőtöltés lehetőségét, így a nyitás után azonnal jöttek a látogatók, sőt már a nyitás előtt nagy volt az érdeklődés a nyitási dátum iránt – árulta el Báryné Dr. Gál Edit múzeumigazgató. Hozzátette, hogy a koronavírus-járvány miatti csökkenés hasonló a tavalyihoz, így a látogatószám megfelel a havi átlagnak. A múzeumot valamivel többen látogatják, mióta nem kell védettségi igazolvány, de nem kiugró az eltérés.

– A kastélyépületben található élménytérben játékosan, számítógépes programok segítségével ismerkedhet mindenki a földtörténettel. Augusztus 28-án, a Mátra Múzeum nyílt napján sok különleges programmal, este kert opera előadással várunk mindenkit – számolt be a lehetőségekről az igazgató.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában