probléma

2021.07.07. 07:00

Vége az orrfacsaró bűznek: nem visznek több szennyvíziszapot a füzesabonyi térségbe

Több mint egy éve húzódó bűzös gond végére kerülhet pont Nagyút és Kál között.

Molnár Helga

Megoldódott a zavaró szennyvíziszap-probléma. Sasvári Szilárd (balra) és Horváth László egyeztetésének meglett az eredménye

Forrás: beküldött

A Tarna mentén élők mindennapjait keseríti meg az az elviselhetetlen bűz, ami egy Kál és Nagyút közötti szennyvíziszap-tárolóból ered. Horváth László ­országgyűlési képviselő, miniszterelnöki megbízott a közösségi oldalán jelentette be, hogy a szakemberekkel folytatott egyeztetés és megállapodás értelmében június 30-tól nem szállítanak szennyvíziszapot a térségbe.

– Nagyút és Kál között az előbbi községhez tartozó major mögött tavaly óta nagy mennyiségben raknak le kommunális szennyvízből származó bűzös szennyvíziszapot. A kellemetlen szag időnként a M3-as autópálya Nagyfüged és Kál közötti szakaszának egy-egy részén is érezhető – közölte egy olvasónk.

Megoldódott a zavaró szennyvíziszap-probléma. Sasvári Szilárd (balra) és Horváth László egyeztetésének meglett az eredménye Fotó: beküldött

Morvai János, Kál polgármestere elmondta, a Heves Megyei Vízmű Zrt. területéről szállították el a szennyvíztisztítás után visszamaradt iszapot, tették ezt a falun keresztül. Ám az iszapból nem vonták ki a nedvességet, így nagyon erős volt a szaghatás.

– Az autópályáról a káli lehajtónál kanyarodtak le a kamionok, azokról a iszap le-lefolyt az utakra, ahol az autók révén a házakhoz is került belőle. Kellemetlen volt a bűz – mondta a községvezető.

Nagyút polgármestere, Tóth Géza hozzátette, hogy a faluban lévő szennyvíziszap-tárolóból Kál területéhez tartozó, magánkézben lévő, ma már használaton kívüli bányagödör betöltésére hozzák ezt a hatalmas mennyiségű szennyvíziszapot.

– A technológia hibádzik, hiszen nem kezelték megfelelően, ez okozhatott gondot. Most Horváth László közreműködésével ígéretet kaptak a környékbeliek, hogy többé ilyen állagú anyagot nem szállítanak ide – fogalmazott.

Az országgyűlési képviselő jelezte, teljesen jogos a Tarna mentén élők azon követelése, hogy megszűnjön az a sokszor már elviselhetetlen bűzhatás, amit helyben a szennyvíziszap tárolása okoz.

– Megkerestem a kormányhivatalt, a katasztrófavédelmet, s eljutottam a Heves Megyei Vízműhöz, ahol a gond megoldása van. Június 30-án a vízmű vezérigazgatójával, Sasvári Szilárddal megegyeztünk abban, hogy a térségbe innentől fogva ilyen szennyvíziszap szállítására nem kerül sor a jövőben – jelentette ki a honatya.

Tart a fejlesztés

Horváth László azt is elmondta, két nagy szennyvíztelepen 30 milliárd forintos technológiai fejlesztés zajlik, a próbaüzemeket kezdik meg.

– Reményeink szerint a jövőben a szennyvíziszap biztonságos, megfelelő feldolgozása ezeken a helyeken fog megtörténni. Még egyszer szeretném aláhúzni, hogy a mai naptól nem szállítanak ilyen szennyvíziszapot ebbe a térségbe – hangsúlyozta a képviselő. A környékbeliek is megelégedettséggel nyugtázták mindezt, az érintett polgármesterek elmondták, a helyiek nagyon örülnek a pozitív híreknek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában