Fontos üzenet

2021.07.19. 19:30

Zacher Gábor: lesz 4. hullám, azonban a mértéke csak rajtunk múlik

Zacher Gábor, az ismert toxikológus-főorvos volt a vendége szombaton a XIX. Lábatlani Blues Fesztiválnak. A szakember előadásában természetesen szó esett a járványról, a különböző függőségekről, de előkerült a futball is.

Várvizi Tamás

A toxikológus szerint a védőoltás felvétele nélkül a járvány megfékezhetetlen

Fotó: Fotó: Dallos István / 24 Óra

– Napjainkban még mindig mintegy 3 millió ember nincs beoltva a koronavirus ellen, ez pedig elgondolkodtató – ezekkel a szavakkal kezdte előadását dr. Zacher Gábor. Mint mondta, különös volt, amikor a minap felszállt a villamosra maszkkal és többen jelezték neki, hogy az már nem kötelező. – Tudom, tiltva viszont nincs – hangzott a válasz a főorvostól.

A szakember szerint előremutató, hogy a kormány lehetővé tette a harmadik oltás felvételét, továbbá az is, hogy az egészségügyi dolgozókat kötelezik arra, hogy beoltassák magukat.

A toxikológus szerint a védőoltás felvétele nélkül a járvány megfékezhetetlen

– Nem lehet elengedni az oltás kérdését, agitálni kell az embereket, hogy kérjék a vakcinát, sőt, nem lenne ördögtől való, ha a körzetükben a képviselők is részt vennének ebben – mutatott rá a főorvos, hozzátéve: a vakcina jelentőségét az is mutatja, hogy a járvány hullámai alatt több tragikus hírt kellett közölnie a hozzátartozókkal, mint az azt megelőző időszakban összesen.

A szakember hangoztatta: az életmód is nagyban befolyásolja, hogy mennyire sérülékeny valaki: mint mondta, az oltatlan túlsúlyos, cukorbeteg fertőzöttek nagyon jó eséllyel kerülnek lélegeztetőgépre és halnak bele a szövődményekbe, az ilyen betegek közül lényegében senkit nem tudnak élve levenni a lélegeztetőgépről.

Zacher Gábor a Poszt-COVID szindrómáról is szót ejtett, mely szintén tömegeket érint. Mint mondta, volt olyan 40 éves páciense, akinek mind a négy bölcsességfoga elkezdett nőni, de olyan is akadt, aki mindössze háromféle szagot érzett: ázott pulikutya-, szalámihéj- és vasszagot. A szakember azzal zárta a vírushelyzetről szóló részt: lesz negyedik hullám, ennek az erejét azonban az átoltottság növelésével csökkenteni lehet. Úgy vélte, a ma nem oltottak legalább kétharmadának fel kellene vennie a vakcinát szeptemberig, hogy ne legyen nagyobb baj.

Az előadáson szó esett a különböző függőségekről is, ennek kapcsán Zacher Gábor kiemelte: a pandémia alatt csökkent az alkalmi kábítószerfüggők száma, hiszen „ki az, aki otthon ecstasyt szed, hogy aztán egy órát beszélgessen a ruhásszekrénnyel?” Kiderült, hogy „a hóhért is akasztják” Lábatlanon, hiszen Zacher doktornak is vannak függőségei. Ezek közül a pipázást, a mogyorós csokit és a zenét említette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában