Elhivatottság

2021.08.27. 11:30

40 év a szakmában – Név szerint emlékszik első ovisaira az egri óvónő

Csupán egy évig járt óvodába, de egyáltalán nem érezte ott jól magát. ­Ennek ellenére Gálné Szekeres Mária az óvónői pályát választotta. Idén negyvenegy éve annak, hogy belépett az első munkahelye ajtaján.

Szilágyi Anita

Gálné Szekeres Mária elégedett a pályájával

Fotó: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

– Mikor döntötte el, hogy óvodapedagógus lesz?

– A tíz évvel fiatalabb öcsém sok szép dolgot mesélt Gyöngyike néniről, a saját óvónénijéről. Ekkor, vagyis gimnazista koromban döntöttem el, hogy óvodapedagógus leszek, olyan, mint Gyöngyike óvónéni. 1980-ban a Hajdúböszörményi Felsőfokú Óvónőképző Intézetben végeztem, az első munkahelyem Egerben, a Malom úti négycsoportos óvoda volt. Ott tanultam meg, hogyan kell jó kapcsolatot kialakítani a gyerekek szüleivel.

– Emlékszik az első óvodás csoportjára?

– Az első csoportja tagjaira szerintem mindenki név szerint emlékszik, ahogyan én is. A legnagyobb megtiszteltetés az volt számomra, hogy az egyik csoportombeli kislány, Helga évekkel később meghívott a miskolci diplomaosztójára. De rengetegszer előfordul máig, hogy az utcán megállítanak egy szóra, egy ölelésre a volt ovisaim.

– Hogyan alakult ezután a pályája?

– A második munkahelyem egy tiszaújvárosi nyolccsoportos óvoda volt, ahol egy év után megválasztottak másodhelyettesnek. Ott kezdtem el foglalkozni az óvónőjelölt hallgatók mentorálásával. A férjemmel 1986-ban döntöttünk úgy, hogy visszaköltözünk Egerbe. Akkor kaptam álláslehetőséget az akkori Kertész úti tagóvodában, amely később a Szivárvány Óvoda nevet kapta. Ott 1999-ben neveztek ki óvodavezető-helyettesnek, s a nyugdíjazásomig töltöttem be ezt a posztot, amellett, hogy saját csoportjaim is voltak. Jelenleg a felmentési időmet töltöm, december közepén kezdődnek a jól megérdemelt nyugdíjas napjaim.

Gálné Szekeres Mária elégedett a pályájával
Fotó: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

– A vezetői és az óvónői munkát hogyan sikerült ­összeegyeztetni a családi elfoglaltságaival?

– Nem volt könnyű, de jó szervezéssel sikerült. 1983-ban mentem férjhez, a párom biológiát tanít középiskolában. Két gyerekünk született. Máté fiam történész, a PhD- védése előtt áll, korábban az Eszterházy egyetemen is volt óraadó. Blanka lányom már megszerezte a PhD-fokozatát. Ő hidrobiológus, Tihanyban dolgozik a kutatóintézetben, de kapcsolatba kerül egyetemi hallgatókkal is, szakdolgozatuk megírásában segíti őket. Meg kellett tanulnom, hogy ha hazamegyek, akkor leteszem a lantot. Bár ez nem mindig sikerült a rengeteg adminisztráció miatt. Persze, mindehhez nagyban hozzájárult a kollégáim pozitív hozzáállása és a váltótársam rugalmassága is.

– Elégedett? Elért mindent az óvodapedagógusi pályán?

– Büszkén mondhatom, hogy igen. A mai napig képzem magam, két szakvizsgával rendelkezem, 2020-ban mester óvodapedagógus lettem. Sikerült szépen lezárni a pályámat.

– Kapott elismerést a munkájáért?

– Igen, a kollégáimtól, a szülőktől és a gyerekektől folyamatosan, sőt júniusban kaptam meg a Pedagógus Szolgálati Emlékérmet a 40 éves óvónői pályafutásomért.

– Hamarosan kezdődik az iskola. Önnek mi a véleménye az új iskolaérettségi törvényről?

– Mind a pedagógusok, mind a szülők tartottak ettől az új rendszertől, főleg azért, mert nem volt túl sok információnk. A legtöbben attól féltek, hogy olyan gyerekek kerülnek be az iskolapadokba, akik még nem készek arra, hogy kisdiákok legyenek. De úgy látom, mára lecsillapodtak a kedélyek. Megértették a szülők, milyen igazolások csatolásával támogathatják meg kérvényük jogosságát. Azokat is segítjük, akik nem rendelkeznek kellő informatikai ismerettel, eszközökkel. Egy-egy gyermek esetében a megfelelő döntés meghozatalában a szülőket nagymértékben segítették mellettünk a Nevelési Tanácsadó szakemberei. Mi azt tapasztaltuk, hogy minden jogos kérelmet elfogadtak.

– Nem hiányzik majd az óvoda, a gyereknyüzsgés?

– Továbbra is kicsik közelében leszek, hiszen van már egy kisfiú unokám, sőt hamarosan újabb taggal bővül a fiamék családja. Ezentúl szűk családi körben kamatoztatom óvónői tapasztalataimat.

Névjegy

Gálné Szekeres Mária

Született: 1960. július 13-án Mezőkövesden.

Tanulmányok: Diplomáját a Hajdúböszörményi Felsőfokú Óvónőképző Intézetben szerezte.

Pályája: Dolgozott az egri Malom úti óvodában, a tiszaújvárosi hármas számú óvodában is, de a legtöbb időt az egri Szivárvány Óvodában töltötte, ott 22 évig volt helyettes vezető.

Elismerés: Pedagógus Szolgálati Emlékérem (2021 június)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában