Online oktatás

2021.08.12. 07:00

A Heves megyei iskolák felkészültek az esetleges negyedik hullámra

Az előző tanév jelentős részét online módon tanulták végig a diákok. Arról érdeklődtünk a tankerületektől és az egyetemtől, hogy milyen tapasztalatokkal zárták azt az esztendőt, illetve hogyan készülnek arra, ha visszakényszerülnének az otthoni képzésbe a járvány esetleges negyedik hulláma miatt.

Molnár Helga

Fotó: Shutterstock

– Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetemen egyértelműen személyes megjelenésű oktatásra készülünk az őszi félévben – tudatta dr. Csáfor Hajnalka, az egyetem oktatási rektorhelyettese. Mint mondta, nappali tagozaton teljes egészében jelenléti képzés várható. A levelező tagozaton tanulók konzultációinak megszervezése során – az elmúlt félévek pozitív tapasztalatait és a hallgatók visszajelzéseit felhasználva, a hallgatói elégedettség növelése, a levelezős hallgatók lemorzsolódásának csökkentése érdekében, illetve a nemzeti felsőoktatásról szóló törvényben megfogalmazottak szerint – lehetőség van arra és támogatják, hogy az elméleti ismereteteket digitális tananyaggal adják át, elektronikus távolléti oktatás formájában.

Az intézmények leginkább a jelenléti képzésre készülnek
Illusztráció: Shutterstock

– Az egyetemen idén ősztől már távoktatásos formában is elindulnak a gazdálkodási és menedzsment, illetve a programtervező informatikus alapszakok – tette hozzá.

Kifejtette, mivel a távolléti képzésre való átállás gondmentes volt, úgy gondolják, ez egy esetleges újabb járványhullám miatt életbe lépő korlátozás esetén sem okoz nehézséget sem az oktató kollégáknak, sem a hallgatóknak.

A tankerületek eljárásrendjei

Ballagó Zoltán, az Egri Tanke­rületi Központ és Horváth Márta, a Hatvani Tankerületi Központ igazgatója elmondták, a tanév tervezése során jelenléti oktatásra készülnek. Kiemelték, ha az operatív törzs másképpen dönt, úgy az iskolák a már kialakított eljárásrendjüknek megfelelően, zökkenőmentesen tudják biztosítani a diákok tantermen kívüli digitális munkarendjét. Közölték, hogy az elmúlt időszak komoly kihívás volt, de a Nemzeti Köznevelési Portálon elérhető okostankönyvek, valamint a KRÉTA Digitális Kollaborációs Tér jelentős segítséget nyújtott a pedagógusoknak.

– Az ebben az időszakban szerzett tapasztalatok alapján minden intézmény a helyi sajátosságokat figyelembe véve kialakította és meghatározta az eljárásrendet egy esetleges, újabb digitális munkarendre való áttérésre vonatkozóan. Így a 2020/2021-es tanévben már felkészültebben érte az intézményeket a nevelő-oktató munka munkarendjének változása, gördülékenyebb volt a váltás – tették hozzá.

– Számos elektronikus tananyag áll rendelkezésre ehhez, illetve a távolléti oktatás megvalósításához szükséges infrastruktúrát is biztosítani tudja az intézmény – húzta alá a rektorhelyettes. – Az egyetem a hallgatói önkormányzat közreműködésével kiemelten támogatja azokat, akik az ilyen képzésben való részvételhez segítségre szorulnak. Bízunk abban, hogy szeptemberben személyes megjelenésű oktatással kezdhetjük meg a tanévet, s lehetőségünk lesz arra, hogy az ismeretátadáson túl szakmai, kulturális és hallgatói rendezvényekkel, illetve további színes közösségi programokkal gazdagítsuk a hallgatóink egyetemi éveit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában