Kiállítás

2021.08.16. 11:30

Az egri tárlatra látogatók gyűjtik össze, mi fontos az életben

Kele Juci kiállítása lehetővé teszi, hogy ne csak a látvány értelmezésében, de a lélekben is mélyre ássunk, és másokra is hassunk.

Pikó-Bay Mónika

Idén július 31-én nyílt Kele Juci kiállítása az Agria Park Galériában, „lélek” címmel.

Betérve a látványos tárlatra több dolgon is megakadt a tekintetünk: a festőnő különös érzékiséggel használja az emberi formákat és teszi őket összemosottá a természettel. Vagy inkább a természetből – mely mindannyiunk része, alkotóeleme – növik ki magukat a női alakok, ahogy a képek közt felmerül: Földanya. Mindenesetre számos festményén – utalva is a tárlat címére – a merengő, az elvágyódó, az elmélkedő, az önmagába mélyedő emberalak jelenik meg. Persze ez is ezerféleképpen értelmezhető, s pont azért igazi művészet, mert mindannyian mást és mást láthatunk a képekbe.

Fotó: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

A következő tényező, ami azonnal feltűnt laikus szemmel is, a színhasználat. Kele Juci valóban nagyon „elmerülő”, egy másik síkba helyező színekkel fogta össze és alkotta egy egésszé a képeket, tökéletes harmóniát teremtve.

A harmadik leginkább szembetűnő dolog pedig nem más, mint a bejárathoz kihelyezett tábla, mely a környezetünk fontosságát, nélkülözhetetlenségét emeli ki, valamint a felhívás: írjunk valamit a kis papírlevelekre, ami fontos, amire felhívnánk a többi ember figyelmét, amit vállalunk, megígérünk, amin változtatni szeretnénk. Ehhez a táblán felsoroltak adnak ötleteket, segítenek, hogy nemcsak a festmények mondandóját szőjük tovább, de saját magunk gondolatait is.

Fotó: Pikó-Bay Mónika/Heves Megyei Hírlap

Kíváncsiak voltunk, miket írtak mások, ezért kicsit elmélyedtünk nemcsak a festmények tanulmányozásában, hanem a körülöttünk élők gondolataiban is. Félő volt, hogy a helyet megtalálják azok is akik csak szórakozásból értelmetlenségeket, gyalázkodásokat írnak majd, hisz arc és név nélkül a neten is gyakori jelenség ez.

Szerencsére itt egész más volt a helyzet: kellemes meglepetésként ért az emberek gondolatmenete. Elsősorban a természetvédelem segítésére, helyes betartására találunk példákat, de egészen személyes ötletek, fogadalmak is előkerültek. Csakhogy néhány szösszenetet idézzek:

„Mentsük meg a világot, mentsük meg az óceánokat, az állatokat, meg a halakat.” – Lini 9 éves

„Mentsük meg a BOLYGÓT. Ne szemetelj!”

„Ígérem, hogy igyekszem olyan példával szolgálni a hallgatóimnak, amely felelős és boldog generációkat eredményez.”

„A legjobb legyél abban, amit csinálsz, segítve másokat!”

„Nem többet, mint amire szükségem van.”

Fotó: Pikó-Bay Mónika/Heves Megyei Hírlap

 

Ezek is érdekelhetik