Költségek

2021.08.10. 14:01

Dilemmával küzdenek a Heves megyeiek is: kollégium vagy albérlet?

Az egyetemre, főiskolára felvett diákok és szüleik az első öröm után komoly számolgatásba kezdtek. A kérdés, mennyibe kerül az élet a sikeres felvételi után.

Barta Katalin

Az öröm után kezdődhet az ügyintézés, a számolgatás. Kollégium vagy albérlet?

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Berán Dániel

A Kocsis családban nagy volt az öröm lányuk sikeres egyetemi felvételijét követően. Az átlagos jövedelmű egri család biztos volt a sikerben, hiszen lányuk komoly országos tanulmányi versenyeken vett részt, szép sikerrel, két idegen nyelvből középfokú nyelvvizsgát tett. Az ELTE TTK biológia–kémia tanári szakára nyert felvételt, maximális pontszámmal. A kérdés ettől kezdve az volt, milyen körülmények között, és mennyiért folytathatja tanulmányait.

Az édesanya azt mondja, bíznak a kollégiumi elhelyezésben, ám ha ez mégsem sikerülne, már akadt olyan ismerős, aki elfogadható áron adna ki számukra egy szobát, havi negyvenezerért.

Mindent összevetve, a legrosszabb forgatókönyvvel számolva, kezdetben havi 80–100 ezer forint körül alakulnának a minimális kiadások az öt év múlva esedékes diplomaosztóig. Ez nagy összegnek tűnik a kétgyermekes család életében, ahol a két szülő együttes havi jövedelme nem haladja meg a félmillió forintot. A kisebbik testvér is hamarosan érettségizik és mivel tehetséges, szorgalmas, szeretne ő is továbbtanulni.

Az öröm után kezdődhet az ügyintézés, a számolgatás. Kollégium vagy albérlet?
Fotó: Berán Dániel/Heves Megyei HÍrlap

Az édesanya azt mondja, tele vannak kételyekkel, de bíznak gyermekeikben. Számos pályázható tanulmányi ösztöndíj áll rendelkezésükre, s ha kell, a beilleszkedés után munkát is vállalnak. Mivel biológia–kémia szakos tanárból nagyon kevés van, hiányszakmának számít, így állami ösztöndíjra is számíthatnak. Diákhitellel egyelőre nem kalkulálnak, úgy érzik, képesek lesznek megbirkózni az elkövetkező évek kihívásaival.

A lány a napokban kapta meg a hivatalos határozatot a sikeres felvételiről, s hajnaltól lehetett jelentkezni a kollégiumi felvételre. Ha sikerülne, havi húszezer forintból meglenne a szállás, erre azonban kicsi az esély, hiszen az egyetemre tizenegyezer hallgató jár, kollégiumi helyet azonban csak kétezer-nyolcszáz fiatalnak tudnak biztosítani.

A családban megvették már az új laptopot is 250 ezer forintért, s készülnek arra az eshetőségre is, ha albérletet kell keresni. Nincs sok idő. Augusztus 16-ig kapnak értesítést a kollégiumi elhelyezésről, lesz egy négynapos gólyatábor, s augusztus 24-én személyesen is be kell iratkozni. A tanulmányok szeptember 6-án kezdődnek.

Kezdődhet a küzdelem a kollégiumi helyért

Az egyetemek, főiskolák kollégiumaiba az adott intézmény elektronikus rendszerén keresztül lehet jelentkezni.

Az elsőévesek számára az Eötvös Loránd Tudományegyetemen augusztus 1-től 9-ig, a Budapesti Corvinus Egyetemen július 25-től augusztus 2-ig, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen augusztus 5-től, a Semmelweis Egyetemen augusztus 1-től 13-ig, a Szegedi Tudományegyetemen augusztus 8-ig, a Pécsi Tudományegyetemen augusztus 1-től 10-ig tart a felvételi időszak. A hiányzó dokumentumokat, igazolásokat ezután még néhány napig lehet pótolni.

Az elbírálásnál figyelembe veszik a lakhelyeket és az iskola távolságát, a szociális helyzetet és a felvételi pontszámot. A kollégiumi férőhelyért havonta 10-25 ezer forintot kell fizetni – foglalta össze az eduline.hu.

Tény, idén is azok a legszerencsésebb hallgatók, akik a lakóhelyükhöz közeli felsőoktatási intézménybe nyertek felvételt. Esetükben nem kell számolni kollégiumra, illetve albérletre szánt pluszköltségekkel.

Annak azonban, aki például Budapesten folytatja tanulmányait, érdemes minél gyorsabban szállást keresni. Az Ingatlantájoló.hu legfrissebb adatai szerint júliusig közel harminc százalékkal csökkent Budapesten a hirdetett kiadó lakások száma a 2021 február-márciusi időszakhoz képest.

Közben a kért átlagos bérleti díjak jelentősen, átlagosan tizenöt százalékkal növekedtek. Egy szoba bérlete 60–70 ezer forintnál kezdődik, de ezekben gyakran három-négy diák lakik egyszerre. Egy saját szoba, kisebb garzonlakás 125 ezer forinttól indul. A két-három szobás albérletek árai általában 150 s 250 ezer forint közt van, de ez függ az elhelyezkedéstől is.

A kollégiumi lakhatás ennél jóval kedvezőbb, hiszen ez havonta átlagosan 10–20 ezer forintból megoldható. A rendszeres kiadások között szerepel a napi étkezés, az utazás költségei, az internet, telefonhasználat, esetenként a szakirodalom beszerzése.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában