tűzijáték

2021.08.20. 07:00

Így ünnepel Heves megye augusztus 20-án

Megyénk városai közzétették az államalapítás ünnepére tervezett programjaikat. A nagyobb településeken idén is tűzijátékkal és koncertekkel telik majd az augusztus 20-i hétvége.

Szabadi Martina Laura

A Szimfonik Lájk idén is része az államalapítási ünneplésnek Egerben Archív

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Huszár Márk

Már csütörtökön délután több, az államalapítás ünnepéhez kapcsolódó programot is rendeztek Heves megyében. Átányban délután két órától ünnepi szentmisét tartottak, majd országzászló-avatással folytatódott az ünnep. Az eseményen tiszteletét tette Juhász Attila Simon, a Heves megyei közgyűlés elnöke, dr. Pajtók Gábor kormánymegbízott, valamint Jakab István, az Országgyűlés alelnöke. Egerben pedig az Egri Lokálpatrióta Egylet Királyköszöntő Fáklyás Felvonulásra várta a város lakóit. Fél héttől a Dobó téren kezdődött az ünnepi műsor, majd a várban folytatódott este.

Augusztus 20-án a megyeszékhelyen ünnepi szentmise a hagyományok szerint a bazilikában lesz tíz órától, majd negyed tizenkettőtől tizenöt percig térzene vár mindenkit a Dobó téren a Modus Rézfúvós Együttes közreműködésével – adta hírül az önkormányzat. Ezt követi a városi díszünnepség fél tizenkettőtől, ahol Minczér Gábor alpolgármester mond beszédet, majd a megszokott módon a Pro Agria életmű- és szakmai díjakat, valamint a díszpolgári címeket is átadják. A zenés tűzijáték este kilenc órától kezdődik, de egészen éjfélig tartanak a koncertek.

Nem csupán a város fő terén lesz azonban mit hallgatni, a Márai Aktív Turisztikai Látogatóközpontban idén is ingyenes Szimfonik Lájk-koncert lesz nyolctól tíz óráig. A szépasszonyvölgyi szabadtéri színpadon egyébként már az államalapítás ünnepét megelőző és az azt követő napon is koncerteket rendeznek.

A Szimfonik Lájk idén is része az államalapítási ünneplésnek Egerben
Archív fotó: Huszár Márk / Heves Megyei Hírlap

– Hatvanban az államalapítás ünnepére minden évben nagyszabású programmal készülünk, ez így van idén is, a jogszabályok és az aktuális védelmi intézkedések teljes betartása mellett – tájékoztatta lapunkat az önkormányzat.

– A hatvani Népkertbe várunk augusztus 20-án mindenkit, aki úgy gondolja, hogy városunkban szeretné ünnepelni az államalapítás évfordulóját. A rendezvényen fellép a Dzsúdló és a Wellhello, valamint a program része ebben az évben is a tűzijáték, amely este tíz órakor kezdődik. Összesen nyolcszáz töltetet lőnek majd ki a Zagyva partjáról, háromszáz rakéta pedig kifejezetten látványos lesz – részletezte a városvezetés.

Gyöngyösön az önkormányzat online kérdőíven kérte ki a helyeik véleményét arról, hogy legyen-e idén tűzijáték a városban. Idén a helyiek válaszai alapján ez elmarad. Az ünnep itt is kenyérszentelő szentmisével kezdődik délelőtt kilenc órakor, majd tizenegy órakor folytatódik a Mátra Művelődési Központ színháztermében, ahol Hiesz György polgármester köszöntője után átadják a városi kitüntetéseket. Délután öt órától koncertek és a Trambulin színház gyermekműsora zajlik, este pedig Dér Heni énekel a gyöngyösieknek. Eközben zajlik a háromnapos Gyöngyike Folklórfesztivál a főtéren, ahol hét órától a Vidróczki Néptáncegyüttes, majd a Nógrád Táncegyüttes lép fel. Szombaton szlovák étel- és sörkóstoló zajlik, fellépnek a Losonci és a Matyó néptáncegyüttesek, valamint a Bihari János Táncegyüttes lesz látható, vasárnap pedig a Tomori Gábor Néptánciskola és a Muzsla Néptáncegyüttes lép fel.

Hevesen idén igazán nagyszabásúnak ígérkezik a városnappal egybekötött programsorozat, a település ugyanis Szent István király ünnepének hétvégéjén, három napon keresztül hazai és külföldi sztárfellépőkkel kecsegtet.

– Az új kenyér és az államalapítás ünnepének hétvégéjén zenés-táncos programoktól lesz hangos a hevesi főtér, bepótolva a tavaly elmaradt kulturális kavalkádot. Augusztus 20-án koszorúzás, ünnepi szentmise és a hagyományos díszünnepség nyitja a nyárbúcsúztató rendezvénysorozatot, köszöntve városunk azon lakóit, akik teljesítményük vagy szakmai munkásságuk alapján példaként szolgálhatnak – tájékoztatott Sveiczer Sándor polgármester.

Péntek este számos fellépővel térzene várja az ünneplő tömeget, szombaton pedig, a városnapon Gyermekfalvára várják a legkisebbeket óriásbuborék-parádéval, cukorágyúval, légvárakkal, népi játékokkal, kézműves-foglalkozással. Ám a felnőttek sem maradnak program nélkül, őket a Balkán Fanatik, Király Viktor, az Ocho Macho és Pély Barna és a No Mercy trió frontembere, Marty Cintron várja. Aznap lesz a zenés tűzijáték is a főtéren tíz órától. Vasárnap pedig HKK Művelődési Központ bemutatja A falu rossza című zenés-táncos, vidám szerelmi történetet. A részletes programkínálatot az önkormányzat honlapján is elérhetik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában