terápia

2021.08.24. 08:52

Különleges beszélgetőtársa leltek a gyöngyösi pszichiátriai betegek

Állatasszisztált terápia zajlik szerdánként a Bugát Pál Kórház rehabilitációs elmegyógyászati osztályán.

Sz. Sz. I.

A terápiás eb jelenléte megnyugtató a betegeknek Fotó: Czímer T.

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Czímer Tamás

T. Bokros Mária sajtószóvivő arról tájékoztatta lapunkat, hogy a foglalkozásokon Flow, a speciálisan képzett border collie eb segíti a betegeket a gyógyulás folyamatában.

– Flow a csoport tagjait elfogadja olyanoknak, amilyenek, korlátaik ellenére dolgozik velük együtt. Örömmel ad például pacsit, mindenkihez ugyanazzal a kedvességgel megy, tűri a simogatást, produkálja magát – mondta T. Bokros Mária.

Dr. Kelemen Tibor osztályvezető főorvos, a foglalkozások célját meghatározó szakember szerint a kutyával interakcióba lépni, akár csak megfigyelni őt kifejezetten nyugtató hatású. Jelenléte, simogatása csökkenti a szorongást és a stresszt. Az eb egyértelmű kommunikációja és reakciója segít a csoport tagjainak saját érzelmi reakcióik megértésében, kezelésében.

A terápiás eb jelenléte megnyugtató a betegeknek Fotó: Czímer Tamás / Heves Megyei Hírlap

– A betegek terápiába való bevonását, aktivitásának visszaállítását segíti Flow és a gazdája. A foglalkozáson való részvétel javítja a betegek motivációját és kommunikációs készségét. A foglalkozások élménycentrikus eseménysorok, melyek játékosan zajlanak a terápiás kutya segítségével. Az érzelmek megjelenése és megélése szintén felerősödik. Régi átélt emlékek felidézésével javul a kliensek visszahelyezhetősége a normál társadalomba – hangsúlyozta dr. Kelemen Tibor.

Flow gazdája, Kapaló Éva szerint a csoportszobában az állat valójában beszélgetőtárssá válik. A foglalkozás elsődleges célja a szeretetet adó és kapó pillanatok szerzése, az állat simogatása által harmónia megélése.

Terápiás kutyák

Kapaló Éva több kórházban is végez hasonló csoportterápiát, szerinte növeli a szociális interakciók mennyiségét és javítja azok minőségét. Mint mondta, a terápiás kutyák alkalmazása nagyon sokrétű, a mozgásfejlesztésen át az olvasni tanulásig minden területen tud egy jól képzett kutya segíteni. A célcsoportok is nagyon változatosak, a korai fejlesztéstől a pszichiátriai betegek kezelésén át az idősek otthonáig bárhol bevethető egy terápiás kutya.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában