Szarvasbőgés

2021.08.28. 10:54

Megkezdődött a szarvasbőgés – Erre kell figyelni a megyei utakon (videó)

Vadészlelésnél érdemes lassítani, mert kiszámíthatatlan a vad viselkedése, gyors, hirtelen irányváltásra bármikor számítani lehet, és több egyed is felbukkanhat.

G. Zs.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Megkezdődött a szarvasbőgés, és megnőtt a vadgázolások kockázata is.

– Az augusztus végétől október közepéig tartó szarvasbőgés időszakában az országutakon, különösen az erdős, ligetes szakaszokon fokozottan számítani kell a gímszarvasok megjelenésére. Erre rendszerint vadveszélyt jelző tábla is figyelmeztet – tájékoztatott az Agrárminisztérium.

Közölték, ebben az időszakban a szarvasok izgatottabbak, jóval aktívabbak, veszélyérzetük csökken, ezért könnyen kiszaladhatnak a közútra, különösen késő délutántól kora délelőttig fokozódik az aktivitásuk.

A legfőbb bőgési időszakban egész nap mozgásban lehetnek.

– A szarvaselütés súlyos következményekkel járhat, nemcsak az állat sérülhet, hanem a jármű vezetője és utasai is. A magas testfelépítésű szarvas a szélvédőbe csapódva az utastérbe juthat. Az autó akár totálkárossá is törhet – írták.

Az Agria Tv érdeklődésére Szabó Kálmán, a Besenyőtelki-Mezőtárkányi Vadásztársaság elnöke elmondta, a szarvasok pillanatok alatt az úton teremnek, és a sofőröknek nincs idejük erre reagálni.

Az agrártárca azt tanácsolja, hogy

szürkülettől, illetve az erdős utakon egyéb időpontban is, mérsékeljék a sebességet, így csökken a féktávolság.

Vadészlelésnél érdemes lassítani, mert kiszámíthatatlan a vad viselkedése, gyors, hirtelen irányváltásra bármikor számítani lehet, és több egyed is felbukkanhat.

Ha megtörténik a baj, hívjuk a 112-es számot és várjunk, várjuk meg a rendőri intézkedést. Az elpusztult vadat nem szabad a helyszínről elszállítani, az a vadászatra jogosult tulajdona, elvitele lopásnak minősül. Hozzányúlni se szabad, mert ha még él, sérülést okozhat.

Ajánlóképünk illusztráció, fotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában