vízimadarak

2021.08.09. 10:52

Megmérgezhették az utolsó lőrinci hattyút is (videó) – Frissítve

Az utolsó hattyú is elpusztult, amit a lőrinci horgásztóról vittek be a madárkórházba.

Heol

Frissítve

Az Agria Tv információi szerint sajnos az utolsó lőrinci hattyú is elpusztult.

Korábban írtuk

Az állatot valószínűleg megmérgezték, legalábbis ezt gyanítják a szakemberek – számolt be a Tények. A madár nem tudja mozgatni a fejét, és a szíve is leállhat. Hat másik hattyúnak szintén ugyanilyen tünetei voltak a napokban, szinte a teljes állomány elpusztult. A szakemberek mindent megtesznek a madárért, de nincs sok esély a gyógyulásra. A horgásztavon összesen hét hattyú élt, a napokban azonban több madár is rosszul lett, szinte a teljes állomány elpusztult.

Az üggyel kapcsolatban korábban a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságnál (BNPI) is érdeklődtünk. Megkeresésünkre Molnár Márton, a BNPI, Mátra és Tarna-Lázbérci Tájegység mátrai csoportjának természetvédelmi őre úgy nyilatkozott: a nyár folyamán Lőrinciben valóban elpusztult egy bütykös hattyú család nagy része, jelenleg már csak az egyik öreg madár van életben.

A szakembertől azt is megtudtuk, hogy a mérgezésnek gyanúja a helyi természetkedvelő lakosokban merült fel, ugyanis tavaly itt már bántalmaztak egy hattyút, így lehetséges, hogy egyesek nem örülnek a madarak jelenlétének a tavon. Azonban ez a gyanú egyelőre megalapozatlan. Kiemelte továbbá: amennyiben bebizonyosodna, hogy valóban mérgezés áldozatai lettek a madarak, úgy természetesen Igazgatóságunk feljelentést tesz az ügyben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában