múltidéző

2021.08.02. 20:00

Több mint 120 éve nyílt meg a gyöngyösi távbeszélő

A gyöngyösi távbeszélő története mellett elhoztuk olvasóinknak a Füllentő 1884-es számát is, amelyben egy gyógyítónak írt, nem mindennapi levelet mutatunk be.

Tallózta: Szilvás István

GYÖNGYÖSI UJSÁG. TÁRSADALMI HETILAP. 1900. AUGUSZTUS 5.

Megnyilt a távbeszélő.

Távbeszélő hálózatunknak közforgalomba ­hozatala tárgyában következő sorokat vettük: „T. Szerkesztőség! Van szerencsém tudatni, hogy a Gyöngyös városi közhasználatu távbeszélő hálózatot a mai napon átadtam a közforgalomnak. Ezen távbeszélő hálózat egyelőre csak a helyi forgalomban használható, míg a helyközi forgalom (Budapesttel és a vele összeköttetésben lévő távbeszélő hálózatokkal) előreláthatólag f. év augusztus hó folyamán fog megnyilni. A helyi forgalomban az évi előfizetési dij 120 korona, nem előfizetők a helybeli posta és távirdahivatalban berendezett nyilvános állomásról beszélhetnek. 5 percnyi beszélgetés dija 20 fillér. Sziveskedjék ezen közérdekü közleményt becses lapjának legközelebbi számában dijmentesen közzétenni.

Gyöngyösön, 1900. évi julius hó 30-án. A bpesti m. kir. posta és távirda igazgatóság megbizásából Schaden Frigyes s. k. kir. főmérnök.” Ezzel kapcsolatban közöljük majd a gyöngyösi állami közhasználatú távbeszélő-hálózat bekapcsolás szerinti előfizetőinek névsorát.

NÉPISKOLAI TANÜGY. KAT. NÉPNEVELÉS-TANITÁSI LAP. AZ EGRI FŐEGYHÁZMEGYEI R. K. NÉPTANITÓ-EGYLET KÖZLÖNYE. 1878. AUGUSZTUS 15.

A „Hevesvidéki rom kat. néptanitó-egylet rendes nagygyűléséről.

Főt. Ivády Rudolf esperes, tanfelügyelő s hevesi plébános úr elnöklete alatt jelen volt 10 rendes-, 4 pártoló tag és 6 vendég, hiányzott 19 rendes tag.

(…) Elnök ur értesiti a gyűlést érsek őnagyméltósága által a tanitók részére az 1877/­8-ik tanévben kidolgozandó tételekről s felhivja a tagokat, hogy a tételek megfejtését hozzá, mint kerületi espereshez, beküldeni sziveskedjenek.

Lőrincz Pál egyesületi pénztárnok a pénztár állásáról kimeritő jelentést tesz, miből kitűnik, hogy az egyletnek készpénz összege napról napra inkább fogy; állitása szerint ez az értekezleten meg nem jelenő tagok miatt történik kik évi csekély tagsási dijaikat sem fizetik be. Ennek folytán határozatba hozatik, hogy az illetők kik hátralékban vannak s jelen nincsenek, iratilag szólitssanak fel tartozásaik lerovására.

Lövenbach Miklós erdőtelki kántortanitó inditványára az egyleti tagok által gyűlésileg határoztatott, hogy a kántortanitókhoz kérdés intéztessék, kiván-e az egyesület tagjainak sorába lépni? – Általában pedig határoztatott, hogy minden egyleti tag a jövő évi nagygyűlésre azon hozzáadással hivassék meg, hogy a jelenlevők fognák határozni valamint az egylet további fennállásáról – úgy az eddig az egylet javára befolyt pénzvagyonról is.

Továbbá elnök úr jelenti, hogy az 1877. évi junius hó 14-én tartott nagygyűlésen kitüzött és kihirdetett pályakérdésre a kijelölt határnapig egy pályamunka küldetett be hozzá a következő jelige alatt: „Isten bennünket jó emberek által segit.” Ezután felkéri elnök úr a gyűlést, hogy a beérkezett pályamunka megbirálásáról intézkedni sziveskedjék. Birálóiul a pályadijat adó dr. Füzessy József ajánlatára a gyűlésen jelenlevő tagok kérettek fel. A kiállitott dolgozatból maga az elnök és Zeley Gyula kiskörei kántortanitó sziveskedtek több részt felolvasni, s kitünt, hogy a kidolgozás a felvett tárgynak kellőleg megfelel, mely azonban a tagtársak mint birálók véleménye szerint minden tekintetben oly jó dolgozat, hogy pályatárs nélkül is jutalomra méltónak találtatik. Ezen nyilatkozatra a pályamunkához csatolt levélke felbontatván, abból Moórunk János hevesi tanitó neve tünt elő.

Egy magát megnevezni nem kívánó társulat adta ki a kedvelt szatirikus lapot
Fotó: Szilvás István / Heves Megyei Hírlap

FÜLLENTŐ. MULATTATÓ, MINDENT FELÖLELŐ LAP A FÜLLENTÉSEK VILÁGÁBÓL.1884. FEBRUÁR 20.

Vidéki trombita. (Levél a szerkesztőhöz.)

Tisztelt Doctor úr!

Mióta a „Füllentő” nem Egerből lát napvilágot, azóta itt teljes sötétség uralkodik. Uralkodik pedig azért, mert a megosztozott mizériák ismét henczegő állást foglaltak el.*

Most itt nagyban korteskednek, mind a megyénél mind pedig a városnál. Kopáncs Nyeső rimekben iparkodik hóditani, először a hölgyeknél, aztán megostromolja a pinczékbe bujt szavazókat. Ott aztán elkezdődik a „szaballás” éltetés, etetés és itatás.. Végre minden szavazó polgár, annyi szavadzó czédulával láttatik el, hogy még a csizmába is jut takarónak.

Pocsolyási urnak is lejár a mandátuma. Helyére Szederkényi Nándor választatik meg polgármesternek.**

*) Sort keritünk ellenök.

**) Mi is óhajtjuk. Éljen!

Szerk.

Kezdőképünkön egy távbeszélőközpont a múlt század elejéről. Fotó: Fortepan, UVATERV/Illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában