Felnőttképzés

2021.08.11. 17:30

Van élet a sikertelen felvételi után – Heves megyében is vár a felnőttképzés

Minden évben sokan vannak, akiknek nem sikerül a kiszemelt egyetemre, főiskolára bejutni. A felnőttoktatás terén rengeteg lehetőség várja ezeket a fiatalokat, s akár a jövőbeli újabb felvételihez is többletpontokat szerezhetnek.

Szabó István

A versenyképes szakma tanulása hasznos befektetés egy egész életre szólóan

Fotó: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

A felsőoktatásba idén be nem jutott fiatalok tanulási lehetőségeiről Fábri Eufrozina, a Heves Megyei Szakképzési Centrum kancellárja tájékoztatta lapunkat.

Mint mondta, az új szakképzési rendszer igazodik a XXI. század munkaerőpiaci követelményeihez. A gyakorlati tanulásra épít, a gazdasági szférával való együttműködésre alapoz, biztos megélhetést garantáló szakképzettséget ad. Az érettségit is adó technikumok egyenes utat kínálnak a felsőoktatásba, aki pedig mielőbb munkába állna, hamar nagyon keresett, jól fizető szakmát szerezhet.

A szaktudás előny lehet felvételin is

Fábri Eufrozina arról is tájékoztatott, évről évre egyre több fiatal ismeri fel, hogy sikertelen felsőoktatási felvételi esetén a legjobb befektetés piacképes szakképzettséget szerezni. Kizárólag szakmai képzésekre folyamatosan jelentkeznek ebben az esztendőben is, erre legkésőbb augusztus végéig van lehetőségük a polgároknak. Jelenleg az élelmiszeripar, a gazdálkodás és menedzsment, az informatika és távközlés, a kereskedelem, a közlekedés és szállítmányozás, a specializált gép- és járműgyártás, a szépészet, valamint a turizmus-vendéglátás szakmái a legkeresettebbek. A kancellár hangsúlyozta, hogy a szakirányban történő felsőfokú továbbtanulás esetén többletpontot szerezhet az, akinek ennek megfelelő szakmai végzettsége van.

– A megerősített szakképzési rendszer egyik új eleme az ágazati képzőközpontok (ÁKK) létrehozása – mondta Fábri Eufrozina. – A Heves Megyei Szakképzési Centrum koordinálásával, gazdálkodó szervezetek részvételével megyénkben is alakul az ÁKK, hogy támogassa a duális gyakorlati képzést, erősítse, koordinálja a gazdálkodó szervezetek és szakképző iskolák képzési együttműködését. A cél, hogy a szakmát tanulók minél nagyobb számban vehessenek részt vállalati körülmények között a gyakorlati oktatásban. Az ÁKK központjának, tanműhelyeinek a megyei szakképzési centrum Sárvári Kálmán Technikuma, Szakképző Iskolája és Kollégiuma ad helyet – ismertette.

A versenyképes szakma tanulása hasznos befektetés egy egész életre szólóan
Illusztráció: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Fábri Eufrozina kifejtette, a másik új elem a tanulói munkaszerződés lehetősége. A diák a cég munkavállalója, akit a tanulmányaiért és az elvégzett munkájáért a korábbi juttatásoknál magasabb összegű, a mindenkori minimálbérrel megegyező, de legalább annak hatvan százalékát kitevő mértékű munkabér illet meg. A cégek már a tanulóidejük alatt fokozatosan bevonhatják a diákokat a termelésbe, részt vállalhatnak az általuk alkalmazott technológiákat és vállalati kultúrát ismerő munkavállalók képzésében.

– Az állam a szakképzésben két szakma megszerzését ingyen biztosítja – tette hozzá. – Akiknek már van érettségijük, közismereti oktatás nélküli, szakmára felkészítő oktatás során szerezhetnek szakképesítést. A képzések iskolai rendszerűek. A képzési idő rugalmas, előzetes tudás beszámításával lerövidíthető akár fél évre is. A rugalmasságot az egyéni képzési utak lehetősége, az e-learning oktatási forma is biztosítja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában