bányászat

2021.09.02. 15:20

Bányászat már nincs, de az emléke tovább él Egercsehiben

Bányásznapi megemlékezést tartottak szombaton Egercsehiben. Megkoszorúzták a csehi bánya áldozatainak emlékművét, s fölavatták az új kiállítóhelyet is.

T. B.

Megemlékeztek Egercsehiben

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Tóth Balázs

Nagy Lajos, az Egercsehi Bányász Baráti Kör Egyesület elnöke arról beszélt, hogy ezt a napot mindig várták az emberek, irigyelt szakmai ünnep volt. Bárhogyan ítélte meg valaki a bányászokat, munkájuk nehézsége miatt mindenki tisztelte őket.

Mára az ország valamennyi mélyművelésű bányája megszűnt, csak külfejtések és kőolaj-földgáz kitermelés maradt. Hogy mi vezetett ide, sokan próbálták megfogalmazni, de igazán nem tudni. Nagy Lajos szerint „a zöldek és a klímavédelem gyakran felülírták a tudomány álláspontját, a média pedig ezt fölfújta”. Úgy véli, a megszabott limitek nem valósak, az unió nem foglalkozik a határain kívüli erőművek és gyárak szennyezésével, pedig a káros anyagoknak nem kell útlevél. Szólt a villanyautók ellen is, amely szerinte teljes életciklusa alatt többet szennyez, mint a dízel. A digitális világhoz szükséges ritkaföldfémek bányászata pedig rengeteg ivóvíz elpazarlásával jár. Szerinte a bányászok higgadtan fogadták és vitték végig a hazai bezárásokat. A települések pedig őrzik hagyományaikat.

Megemlékeztek Egercsehiben Fotó: Tóth Balázs / Heves Megyei Hírlap

Megjegyezte, késett a homok-, kavics- és kőbányászat hazai szabályozása, a problémákra a szakma évekkel ezelőtt figyelmeztetett és megoldást is javasolt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában