látványosság

2021.09.28. 11:30

Izgalmas bemutatókkal telt a Kutatók Éjszakája Heves megyében – Fotók

Látványos kísérletek, érdekes előadások gazdagították az idei Kutatók Éjszakáját Egerben és Gyöngyösön. A megyeszékhelyen szombaton délelőtt is találtak programot az érdeklődők.

Munkatársainktól

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Berán Dániel

Az egri Eszterházy Károly Katolikus Egyetemen évtizedes hagyománya van a Kutatók Éjszakájának. Tavaly online formában tartotta kényszerűségből az intézmény, ám idén újra érdekes, izgalmas bemutatókkal várták az érdeklődőket. Öt egyetemi karon csaknem száz programmal készültek.

Szeptember 24-én a reggel 9-től éjfélig tartó események között a vendégek megtalálták a mindig nagy sikerű fizikai és kémiai show-t. A Varázstoronyban csillagmeséket és tüzeskedést is kínáltak, illetve több ismeretterjesztő előadást lehetett meghallgatni. A Líceum udvarán sportolási lehetőséggel, kincsvadászattal, kísérletekkel, flashmobbal készültek a szervezők, a Leányka úton állati lábnyomozás, legórobot-show, látványos drónbemutató várta a kíváncsiskodókat.

Gyöngyösön a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Károly Róbert campusán a Kutatók Éjszakája rendezvénysorozata alkalmanként ezerötszáz érdeklődőt vonz. A hagyományhoz híven népszerű előadó előadása nyitotta az estet. Németh Lajos meteorológus beszélt közérthetően a Föld éghajlati problémáiról. Idén a legnépszerűbb újdonság a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság részvétele volt. Szimulált gyilkossági helyszínen interaktívan bárki részt vehetett a nyomozásban, megtekinthette a helyszínelő járművet, kipróbálhatta, hogyan vesznek ujjlenyomatot a bűnüldözők.

A Kékes Kutató-Mentő Alapítvány vezetője, Klausmann Viktor a drónok alkalmazásáról tartott elméleti és gyakorlati foglalkozást. Az egyetem tanárainak előadásai mellett robotikai, programozási bemutatók, elektronikus társasjátékok nyújtottak tanulási és szórakozási lehetőséget kicsiknek és felnőtteknek. Megismerhető volt az intézmény élete, és bort is lehetett kóstolni.

Az egyetem elismerést adományozott a viszneki Csörgő Tamás fizikus kutatóprofesszornak, aki idén kutatócsapatával nagy nemzetközi visszhangot kiváltó felfedezést tett a részecskekutatás terén. Az ennek eredményét szimuláló kártyajátékot is sokan kipróbálták. Dr. Bujdosó Zoltán, a campus főigazgatója szerint az est az utóbbi öt-hat évben Gyöngyös egyik legfontosabb rendezvényévé nőtte ki magát.

– Fontos, hogy megismertessük a kutatói munkát a fiatalokkal, s az egyetemen dolgozó kollégák kutatási eredményeit is bemutassuk. A cél, hogy fesztivál jellege is legyen ezen alkalmaknak, így valódi családi programmá válhatnak – fogalmazott dr. Bujdosó Zoltán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában