beruházás

2021.09.05. 07:00

Kerékpárúti szervizpontokkal gazdagodnak a gyöngyösi kistérség községei

Kerékpárszervizpontokat adott át tíz polgármesternek a Gyöngyös–Mátra Turisztikai Közhasznú Egyesület. A cél az aktív kerékpáros turizmus fejlesztése a Mátrában, a gyöngyösi kistérség minden községe kap ilyen eszközt.

Szabó István

Tíz kerékpáros szervizpontot haza is szállíthattak környékbeli településekre

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Czímer Tamás

A kerékpáros turizmus mára húzóágazattá vált a Mátrában is. A Gyöngyös–Mátra Turisztikai Közhasznú Egyesület is hozzájárul a kétkerekűvel kirándulók jobb kiszolgálásához. Ennek fontos eleme a kerékpáros szervizpontok telepítése a kerékpárutak mentén, hogy a bicikliken az útközben adódó kisebb problémákat helyben megjavíthassák. Benkő Béla, az egyesület elnöke arról beszélt lapunknak, hogy 2018-ban, tesztjelleggel, hat eszközt helyeztek el Gyöngyösön, Farkasmályban, Mátrafüreden, Sástón, Kékestetőn és a Szalajka-háznál. A város kistérségének 24 települése számára LEADER-pályázat révén szerzik be a pontokat.

– Segítségünkre volt a Dél-Mátra Közhasznú Egyesület, melynek ütemterve szerint gördülékenyen haladt a projekt. A most átadott tíz szervizpontot követi a többi is, csak a gyártásukra kell várni. Reményeink szerint idén a többi 14 eszközt is átnyújtjuk a községeknek. A használatban lévőkről pozitívak a tapasztalataink, rongálás sem történt – közölte Benkő Béla.

A Dél-Mátra Közhasznú Egyesület munkaszervezetének vezetője, Bárdosné Kocsis Éva elmondta, 2006 óta foglalkoznak az uniós pénzügyi ciklusokhoz igazodva LEADER-pályázatok lebonyolításával a környék fejlesztéséért.

Tíz kerékpáros szervizpontot haza is szállíthattak környékbeli településekre
Fotó: Czímer Tamás / Heves Megyei Hírlap

– A legutóbbihoz kapcsolódva helyi fejlesztési stratégiát dolgoztunk ki. Közel hatszázmillió forint állt a rendelkezésünkre, amelyből a térség turisztikailag vonzóbbá tételére 150 milliót határoztunk meg. A szervizpontok kialakításának programja a szálláshelyekhez nem kötődő turisztikai szolgáltatások nevű alprogram része a vadász- és a borturizmussal együtt. Örömmel vettük a turisztikai egyesület megkeresését ennek segítésére, mert van rá igény, és szervesen illeszkedik a mi stratégiánkba is. A legjobb megoldás az önkormányzatok bevonása volt, amelyek befogadó nyilatkozattal járultak hozzá a szervizpontoknak a településükön való felállításához. A 24 eszköz, túratérképekkel és egyéb kiadványokkal ötmillió forint pályázati pénzből készül – foglalta össze Bárdosné Kocsis Éva.

Kormos Norbert kivitelező, a Norani 2007 Kft. ügyvezető igazgatója bemutatta az eszközöket. Komplex szerkezetek, minden olyan szerszámot tartalmaznak, amelyek segíthetnek például defekt vagy kerékcsere szükségessége esetén. A cég a szervizpont felmerülő javításait is vállalja.

Markaz polgármestere, Holló László elmondta, a templommal szemben, a Trianon-parkban állítják fel, mert a tóparti kerékpárútról erre lehet a községen belüli körre kerékpározni. Rajta kívül Abasár, Gyöngyöspata, Gyöngyössolymos, Gyöngyöstarján, Halmajugra, Kisnána, Mátraszentimre, Pálosvörösmart és Visonta polgármesterei vihettek haza egy-egy szervizoszlopot.

Sok pénz van a fejlesztésekre

Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos arról tájékoztatott, hogy az infrastruktúra fejlesztésére rendelkezésre álló források gyorsabb és hatékonyabb felhasználása érdekében, a 2021–2027-es fejlesztési időszakban, a kormány négymilliárd forintot biztosított kerékpárutak építésének előkészítésére, tervezésére. A kormánybiztos szerint ekkora összeget ilyen célra még sosem fordítottak hazánkban. A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. és a Magyar Közút Nonprofit Zrt. adatain alapuló számítás szerint, a közbeszerzési áraktól függően, ez a pénzösszeg csaknem ezerötszáz kilométer kerékpárút tervezésére lesz elegendő. Révész Máriusz hozzátette, emellett erdészeti és mezőgazdasági utakon, gátakon, kis forgalmú közutakon további négyezer-ötszáz kilométer kitáblázását tervezik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában