honvéd

2021.09.17. 14:00

Lézerharccal és menetgyakorlattal telt az egri kadétok tábora

Szokatlan még az egyenruha, ismeretlenek a magatartási és szolgálati szabályok, amelyekkel most kezdtek ismerkedni az ötéves Honvéd kadét ágazati szakképzésben részt vevő fiatalok.

Szilvás István

A csapat tagjainak alkalmazkodniuk kellett a terep adottságaihoz

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Szilvás István

Ott áll a tereptarka egyenruhát viselő tinilány a tucatnyi srác előtt, majd határozottan kiadja a parancsot.

– Fekvőtámasz! Egy, kettő, három... – vezényel, s meg sem áll tizenötig.

Kipirult, lihegő társai aránylag jól bírják az erőnléti gyakorlatot, amely a rendszeres futás mellett a katonai testnevelés része.

Az idei tanév kezdetén öltötték magukra a jellegzetes tereptarka egyenruhát azok a diákok, akik most kezdik el ötéves tanulmányaikat a Honvéd kadét ágazati szakképzés keretében. A Wigner Jenő Műszaki, Informatikai Technikum, Gimnázium és Szakképző Iskola 9. k osztályába járó három lány és huszonhét fiú ezután vett részt abban a Magyar Honvédség által szervezett háromnapos motivációs táborban, ahol a jövendő feladataikkal kapcsolatos foglalkozások vártak rájuk.

A fiúk egyike, az egri Bölkény Szabolcs testvére nyomdokait követi, aki korábban a katonai szolgálatot választotta magának.

– Mindig is tetszettek az egyenruhák, s tisztelettel néztem fel azokra, akik ilyet viseltek – említi. – Adott volt hát, hogy ide jelentkezem. Örültem, hogy a döntésemben mindenki támogatott. Úgy érzem, ez a nekem való képzés, s becsülettel végig tudom csinálni.

Szabolcsot elszólítja a következő feladat, amelyben a rajokba osztott kadétjelöltek airsoft fegyverrel lőnek célba. A kis méretű piros korongot kell eltalálni: van, akinek az első lövésre sikerül, mások többször is a vállukhoz emelik a puskát, mire leesik az állványról.

A csapat tagjainak alkalmazkodniuk kellett a terep adottságaihoz
Fotó: Szilvás István / Heves Megyei Hírlap

– Ez most nem sikerült túl jól, korábban eredményesebben lőttem légpuskával – vallja be Szabolcs, aki bizakodóan kezd bele a tanulmányaiba. Bár még messze a döntés ideje, de már elgondolkodott rajta, hogy lövészként vagy harckocsizóként képzeli el a jövőjét.

Most viszont még – társai­hoz hasonlóan – az új osztályközösségbe való beilleszkedésre, a tábori feladatokra kell összpontosítania. A sorakozó során a tábort szervezők az alaki szabályoknak megfelelően állították egymás mellé a rajokat, s ha szükség volt rá, felhívták a figyelmet az öltözet hiányosságaira.

– A fiatalok e három nap alatt ízelítőt kapnak azokból az ismeretekből, amelyekkel tanulmányaik során találkoznak – tájékoztat Szűcs Antal százados, a Magyar Honvédség 10. Hadkiegészítő és Toborzó Iroda beosztott tisztje.

A felsőtárkányi tónál rendezett tábor parancsnoka felsorolja, hogy a diákok elsajátítják az alapvető térképészeti és egészségügyi ismereteket, részt vesznek lézerharcban, amit két öt-öttagú csapat vív egymás ellen. Ehhez speciális mellényt öltenek, s olyan fejvédő sisakot és félelmetes kinézetű fegyvert kapnak, amelyekbe a lézersugarakra reagáló érzékelőket építettek be. Ezek jelezik, ha az ellenfél a célkeresztbe kerül, vagy találatot kap. Élvezik is a harci játékot, amit bokortól bokorig, fától fáig vívnak.

Nem maradhat el a katonai testnevelés sem, az állóképességüket az Eged-hegyi menetgyakorlat teszi próbára.

– Eddig jól ment minden – mondja az egyik vékony, szőke lány, aki Jászárokszállásról került a katonasuliba. Tábori Natália őszinte vallomással kezdi a beszélgetést, hogy mindig is a fiús dolgok érdekelték, a katonai hivatás komoly kihívás számára. Először a hasonló jászberényi szakra készült, ám végül az egri iskola mellett döntött, mert az itteni képzés után jobb esélyekkel tanulhat tovább.

– Olyan katonatiszt akarok lenni, aki mind itthon, mind külföldi szolgálat során megállja a helyét – közli.

A következő öt év alatt a kadétok informatikusi végzettséget is kapnak. Az első két évben emelt szintű katonai képzésben részesülnek, geopolitikai földrajzot, térképészetet, egészségügyi és fegyverzeti ismereteket tanulnak, de rendszeres lesz az alaki rendgyakorlás is.

Vár a sereg, hív a mundér

A Magyar Honvédség számos lehetőséget kínálva igyekszik a katonai hivatás felé terelni az arra egészségügyileg alkalmas fiatalokat. A Wigner Jenő középiskolában zajló sokrétű előképzés jó lehetőséget ad a kadétoknak arra – mondta Szűcs Antal százados –, hogy a Közszolgálati Egyetemen, illetve az Altiszti Akadémián tanuljanak tovább, szerződéses vagy tartalékos katonaként szolgáljanak a jövőben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában