lajosváros

2021.09.05. 11:30

Nem csak hívőké lesz az egri közösségi ház

A Szent Lajos-napi búcsún avatták fel az új ­lajosvárosi közösségi teret. A létesítmény nem csak a hitéletet szolgálja majd.

Szabadi Martina Laura

Dr. Ternyák Csaba érsek áldotta meg a létesítményt a Szent Lajos-napi búcsú alkalmából

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Huszár Márk

Múlt vasárnap dr. Ternyák Csaba egri érsek misézett a lajosvárosi templomban, s megáldotta a nemrég elkészült közösségi házat, a plébániát, valamint a templomkertben állított Várandós Boldogasszony szobrot. A főpásztor rámutatott az egyház szolgáló tevékenységére. Mint mondta, az egyházközségben régi hagyománya van a felebaráti szeretetben megmutatkozó aktív keresztény életnek. Itt működik a Katolikus Karitász RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálata, ami az egész régióban is tevékenykedik.

– Ez a szolgálat lesz az új közösségi háznak és plébániának is a feladata. Az épület alkalmas arra, hogy ne csak az egyházközséget szolgálják, hanem igyekeznek bevonni a tágabb közösséget, azokat az embereket is, akik még nem találkoztak Jézus követésének szépségével. Hívő emberként az életünket a szolgálatra kell feltenni – jelentette ki az érsek. A beruházás a magyar kormány támogatásával valósult meg, s régi vágya volt az itt élőknek. Hitéleti, kulturális és szabadidős programokkal várják a városrész lakóit.

Koós Ede lajosvárosi plébános lapunknak elmondta, a közösségi ház ötlete a helyiek fejében született évtizedekkel ezelőtt, látszódott, hogy a katolikus közösség „kinőtte” a templomát, még inkább a plébánia épületét.

Dr. Ternyák Csaba érsek áldotta meg a létesítményt a Szent Lajos-napi búcsú alkalmából
Fotó: Huszár Márk / Heves Megyei Hírlap

– Már akkor több kisebb egyházi csoport élte itt életét. Azóta a helyzet még jobb lett. A helyi katolikus közösség csak tovább nőtt, erősödött. Kisgyermekes családok, a Hunyadi általános iskola hittanosai, a Lajosvárosi Fertálymesteri Testület tagjai, a főképpen időseket tömörítő rózsafüzércsoportok, a katolikus karitász lajosvárosi csoportjai, s a legújabb civil szervezet, a Lajosvárosi Keresztény Kultúráért Egyesület mind-mind otthonra találhatnak ebben a házban. Minden keresztény kulturális értéket erősíteni és népszerűsíteni akaró közösséget szeretettel látunk az elkövetkezendőkben – részletezte a plébános.

Kiemelte, hogy Lajosváros Eger dinamikusan fejlődő, a polgárai által kedvelt lakóhely. Az emberek szívesen laknak itt, s szívesen kelnek útnak reggelente dolgozni, iskolába, hogy aztán este hazatérhessenek.

– S mivel maga Eger is dinamikusan fejlődő város, szükség van arra, hogy ne csak egy centruma legyen, gondolok itt a történelmi belvárosra, hanem centrumai – sorolta Koós Ede. – Ilyen központ kialakítását, kialakulását látom a Felsővárosban, akár a pár éve átadott templom, a Szent II. János Pál Missziós Központ segítségével, illetve az azon a városrészen lévő Nemzedékek terével, az ottani fagylaltozókkal, kávézókkal, éttermekkel. Itt, Lajosvárosban is igény van szellemi-lelki-kulturális eligazító pontra, szükség lenne kedves kis kertvárosi vendéglátóipari egységekre: kávézóra, cukrászdára, étteremre. Jó lenne egy kis- és nagyobb gyermekes családi igényeket kielégítő közpark. Álmaim valóra válásáért pedig imádkozom.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában