sikeres főszezon

2021.09.18. 11:20

Rekordokat döntött a belföldi turizmus Heves megyében is

A remek nyári főszezon után a szállásadók a pandémia dacára már az utóidényre, illetve már a télre készülnek. Megkérdeztük, milyen hónapokat jósolnak.

Molnár Helga

20210803 - Nyári szállásfoglal, pihenés a Hotel Eger & Parkban, Egerben (turizmus, vendég, wellness) - Berán Dániel, BD / Heves Megyei Hírlap

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Berán Dániel

A belföldi turizmus idén nyáron újabb rekordokat döntött, soha ennyi magyar nem nyaralt még a három nyári hónapban hazánk vidéki tájain – közölte a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ).

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ adatai alapján a forgalom mindhárom nyári hónapban felülmúlta a tavalyi számokat. Júniusban 66, júliusban 22, augusztusban pedig 16 százalékkal volt magasabb a vendégéjszakák száma országosan. Összességében idén nyáron 14,9 millió vendégéjszakát regisztráltak a hazai szálláshelyek, ami 25 százalékkal több, mint a tavalyi érték. Ez az előzetes várakozásokat is túlszárnyalja – tudatta Guller Zoltán, a MTÜ vezérigazgatója.

A nyárral a turizmus nem ér véget, dinamikusan emelkednek az őszi előfoglalási adatok. Ennek apropóján néztünk szét megyénk szállásadóinál arról érdeklődve, náluk miként alakul az ősz.

Az egerszalóki Saliris Resort Spa & Konferencia Hotel értékesítési és marketingvezetője szerint a főszezon jól sikerült.

– A szeptember, október és november is kimagasló számokat mutat, a szeptember pedig az utóbbi tíz év legjobbja – hangsúlyozta Répási Ferenc. Visszatértek a konferenciák és rendezvények, s már a hétköznapok is beteltek, így derűsen tekintenek a következő időszakra. Már a télre, az ünnepekre, illetve 2022-re készülnek. Bíznak abban, hogy a negyedik hullám miatt nem kell bezárásokra számítani.

A Hotel Eger szolgáltatásaival is sokan élnek majd a borongós őszi napokon
Fotó: Berán Dániel / Heves Megyei Hírlap

Harmati Judit, a Hotel Eger & Park igazgatója lapunk érdeklődésére elmondta, a foglalási számok elérik a 2019-es adatokat. Náluk is elérkezett a konferenciák időszaka. Akad, ahol kevesebb lesz a létszám, de ő is bizakodó.

– Túl távoli időpontra még nem foglalnak az emberek, viszont vannak utolsó perces bejelentkezések. Az őszi szünetre és az októberi hosszú hétvégére is akadnak érdeklődések – tette hozzá. Kiemelte emellett, hogy a pandémia alatt a szektort sokan elhagyták, s a munkaerőt nehéz pótolni, most ez a kiemelt feladatuk.

A parádi Erzsébet Park Hotel is népszerű, ezt Szabó Alexandra marketinges erősítette meg. A főszezon náluk kiugróan jó volt, de az őszi idényre sem panaszkodnak, a szep­tember például nyolcvanszázalékos foglaltságú. Októberre s novemberre is akadnak megtelt helyek. Ők is tapasztalták azonban a vendégek óvatos foglalási szándékát.

Fénykép kell a gyerekekről is

Idén január 1-jén hatályba lépett a törvénymódosítás, amely kötelezi a szálláshely-szolgáltatót, hogy vendégek adatait egy kijelölt tárhelyen rögzítsék a szállásadók.

A most bevezetett tárhely feladatait a Vendég Információs Zárt Adatbázis (VIZA) rendszer látja el. Répási Ferenc elmondta, szeptember 1-jétől él az adatszolgáltatás rendszere, melyet egy okmányleolvasóval fognak megoldani. Egyelőre egy kilencvennapos türelmi idő áll rendelkezésre. Magyar állampolgárságú vendég azonosítására személyi igazolvány, vezetői engedély és útlevél is elfogadható. Aki nem hajlandó bemutatni az okmányát, meg kell tagadni tőle a szolgáltatás igénybevételét. Fontos, hogy a gyerekeket is fényképes okmánnyal kell igazolni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában