hagyomány

2021.09.29. 20:00

Szüreti fesztiválon szórakoztak a feldebrőiek

Igazán jól sikerült szüreti napot tartottak a napokban a településen: sok érdeklődő, színes programok kísérték a mulatságot. A résztvevőket köszöntő polgármester, Jakab Ernő is szórakozásra buzdított.

Sike Sándor

Az egész napos fesztivál délelőttjén az egri mazsorettek teremtettek jó hangulatot

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Sike Sándor

Szinte nyárias meleg, napsütés jellemezte a település idei nagy rendezvényét, a szüreti napot. Amikor megérkeztünk, épp az egri mazsorettek mutattak be látványosnál látványosabb produkcióikat. Az érdeklődő közönség soraiban minden korosztály képviseltette magát. Egy idősödő hölgy – aki azt kérte, hogy egyszerűen csak Anna néniként említsük –, azt mondta munkatársunknak, hogy több évtizede a fővárosban él, s most rokonlátogatásra jött haza. Szerinte nagyon sokat fejlődött, változott a falu, ez a szüreti mulatság pedig ugyancsak tartalmas programokat ígért.

A tömegben és a fellépők között is számos ismerős arc bukkant fel. Tartalmas műsorral szórakoztatta a közönséget Vámosi László, Andornaktálya volt polgármestere, a Kápolnai Tarna-völgye Általános Iskola igazgatója. Citerán, tárogatón és valódi palóc furulyán játszott a színpadon, s énekelt is. Később a Heolnak elárulta: a palóc furulyát Dzsupin Páltól kapta, a hatlyukú hangszer Bükkszéken készült. Az igazgató később is fellépett még, hiszen citerán kísérte intézménye feldebrői tagiskolájának műsorát, amely mi másról szólhatott volna, mint a szőlőszüretről.

Az egész napos fesztivál délelőttjén az egri mazsorettek teremtettek jó hangulatot
Fotó: Sike Sándor / Heves Megyei Hírlap

– Valamennyi fellépőt igazgatói dicséretben részesítettem kiváló szerepléséért – mondta utóbb Vámosi László.

A szüreti fesztiválon részt vevő polgármestert – az ünnepi hangulatot kicsit mellőzve – komoly dolgokról is faggattuk. Jakab Ernő örömmel újságolta, hogy tartottak már augusztus első hetében egy nagyobb rendezvényt, amit Hárs Napoknak neveztek el, s hagyományt szeretnének teremteni belőle a későbbiekben. Szintén a közelmúlt eseménye, hogy pályázaton, a településfejlesztési programban harminc díszalmafát nyertek. Ezeket a hét elején telepítették is, végig a falu főutcáján.

– Nagy örömünkre, a pályázat révén megújított óvodánk körülbelül két hét múlva elkészül, s átadhatjuk azt. A felújításban a külső falak maradtak csak meg, teljesen új födém és tető, belső falak épültek a beruházásban. A Magyar Falu Programban pedig további ötmillió forintot nyertünk az óvoda udvar fejlesztésére – újságolta a faluvezető.

Megtudtuk, augusztustól nem tagóvodaként működnek, hanem önállóan Asztalos János Óvoda névvel. Új személyzetet kaptak a gyerekek, a létszám az induláskori húszról mára már 29-re emelkedett. Az apróságok első bemutatkozása így éppen a szüreti fesztiválon történhetett meg.

– Az is öröm, hogy épül az új, hétfős minibölcsődénk, 150 millió forintos pályázatból. A tél beállta előtt elkészül, jövőre tervezzük az átadását – tájékoztatott a polgármester. Hozzátette, a szüreti fesztivál pedig azért nagyon fontos, mert az itteni emberek jelentős részének a szőlő és a bor biztosítja a megélhetést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában